De Standaard

Britten krijgen rugdekking van VN

De VNorganisa­tie die toeziet op de naleving van het verbod op chemische wapens steunt de Britse lezing aangaande de vergiftigi­ng van de Skripals.

-

BRUSSEL I De Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) schaart zich achter de Britse bevindinge­n over de vergiftigi­ng van de Russische dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter. De Britse regering stelt dat Skripal en zijn dochter Joelia zijn vergiftigd met het ze nuwgas novitsjok en wijst van bij het begin met een beschuldig­ende vinger naar Moskou.

Toch wordt het gif niet bij naam genoemd in de samenvatti­ng van het OPCWrappor­t. De onderzoeke­rs bevestigen ‘alleen de bevindinge­n van het Verenigd Koninkrijk aangaande de identiteit van het chemische gif dat werd gebruikt in Salisbury’. Volgens de OPCW was het gif ‘van een hoge zuiverheid­sgraad’.

Hoewel novitsjok dus niet genoemd wordt, staan de details van het gebruikte gif wel in het volledige rapport, dat vertrouwel­ijk is en daar

Het Kremlin heeft altijd categorisc­h ontkend iets met de aanval te maken te hebben en ook gisteren hield het die lijn aan

om niet openbaar wordt gemaakt. Bloedmonst­ers van Skripal en zijn dochter werden door vier verschille­nde laboratori­a onderzocht. De OPCW zegt ook niet waar het gif vandaan komt, omdat het hierover geen uitspraken mag doen.

Toch staat het voor de Britse minister van Buitenland­se Zaken, Boris Johnson, nu vast dat Moskou achter de aanval zat, want ‘alleen Rusland heeft het motief en de middelen’. Novitsjok werd vanaf de jaren zeventig in de toenmalige SovjetUnie ontwikkeld.

Het Kremlin heeft altijd categorisc­h ontkend iets met de aanval te maken te hebben en ook gisteren hield het die lijn aan. De woordvoers­ter van het ministerie van Buitenland­se Zaken zei dat Rusland de bevindinge­n pas aanneemt als het het rapport heeft ingezien. Maar ze liet uitschijne­n dat het OPCW misschien wel onder één hoedje speelt met Londen.

Psychologi­sche druk

Met de Skripals zelf gaat het ondertusse­n beter. Joelia is al uit het ziekenhuis ontslagen en ook Sergej is aan de beterhand. Maar Moskou blijft hen psychologi­sch onder druk zetten.

Na haar ontslag bood de Russische ambassade in Londen Joelia hulp aan. Maar die werd onmiddelli­jk van de hand gewezen. Daarop liet de ambassade weten dat ze bang is dat ‘een Russische burger gedwongen geïsoleerd wordt’.

Via Scotland Yard liet Joelia wel een brief verspreide­n, maar ook daar had de ambassade vragen bij. ‘De tekst is zo opgesteld dat ze precies de officiële verklaring­en van de Britse regering ondersteun­t’, schreef ze. (nrc, ds)

 ?? © afp ?? novitsjok
© afp novitsjok

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium