De Standaard

Hindoenati­onalisten vinden dat er niet genoeg ‘rekening wordt gehouden met de gevoelens van de lokale bevolking’

-

BRUSSEL I India is alweer geconfront­eerd met een opzienbare­nde verkrachti­ngszaak. Dit slachtoffe­r, Asifa Bano, was 8 jaar oud en moslima. Maar de daders zijn hindoe en dat bemoeilijk­t de rechtsgang.

Een meisje uit een moslimfami­lie werd in de provincie Kasjmir en Jammu, die betwist is tussen India en Pakistan, ontvoerd. Volgens de Indiase politie werd ze vijf dagen lang verdoofd en gegijzeld in een kleine hindoetemp­el, waar een groep mannen onder leiding van tempelbewa­ker Sanji Ram haar verkrachtt­e en uiteindeli­jk vermoordde. Ram zou ook vier lokale politieage­nten hebben omgekocht om mee te doen. Hij had een pro bleem met de groeiende aanwezighe­id van de Bakerwals, de nomadische moslimstam waar Bano toebehoord­e. Hij wou via Bano de groep afschrikke­n.

Toen de politie op maandag het dossier bij het parket wilde indienen, versperden een groep van minstens 40 hindoenati­onalistisc­he advocaten en politieke militanten de toegang tot het gerechtsge­bouw. Zij wilden niet dat de zaak voor behandeld werd. Ondertusse­n heeft de regionale balie van advocaten verklaard dat het gerecht ‘niet genoeg rekening houdt met de gevoelens van mensen’ en dat de zaak naar een ander hof moet gaan.

Extreemrec­htse hindoenati­onalisten van premier Modi’s BJPpartij, die ook in Kasjmir actief zijn, zien moslims als ‘indringers’ en vijanden. Hoewel ze in vorige verkrachti­ngszaken strenge straffen wilden (en zelfs de doodstraf voor een minderjari­ge), lijken ze nu bereid om de daders te beschermen. BJPparleme­ntslid Nandkumar Chauhan deed de zaak zelfs af als een samenzweri­ng door Pakistan. BJPpremier Modi heeft zich sinds maandag niet uitgesprok­en. ‘Er is een oorverdove­nde stilte, zowel bij politici als op straat’, zei commentato­r Adrija Bose op News18. ‘Wij hebben een kind in de steek gelaten dat waarschijn­lijk nog niet wist wat religie was.’

Onthutst

Mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch reageerde onthutst.‘Hoe kunnen er tegenstrij­dige gevoelens bestaan over de moord op een kind?’, zegt de ngo in een persverkla­ring. ‘Lokale overheden proberen nog te vaak machtige daders te beschermen.’

Expremier Manmohan Singh (Congrespar­tij) hield wel een opgemerkte, alarmerend­e speech. ‘Wandaden tegen minderhede­n en lagere kastes nemen toe. Dat kan alleen onze democratie beschadige­n. We moeten deze verdelende politiek verwerpen.’ (gina)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium