De Standaard

Hoe een Libanese bendeleide­r een Zweedse stad terrorisee­rde

Het idyllische Södertälje leefde jarenlang in de greep van ‘alTaweel’, een Libanese bendeleide­r. De zaak zet een debat over de kwetsbaarh­eid van migrantenc­ulturen in gang.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH Bernard Khouri.

Voetballer­s van Assyriska rouwen om Eddie Moussa, die in 2010 door de bende van Khouri vermoord werd,

BRUSSEL I Bernard Khouri, bijgenaamd alTaweel’ (‘de Lange’ in het Arabisch), kwam in de jaren tachtig uit Libanon naar Zweden. Hij had alleen nog zijn moeder. Ze settelden in Södertälje, een rustig stadje van 90.000 inwoners niet ver van Stockholm en de Baltische Zee. Niet toevallig: Södertälje herbergt veel christenen uit het MiddenOost­en. Die vroegen sinds de jaren zeventig asiel aan vanuit repressiev­e staten waar ze de minderheid vormden (Libanon, Irak, Turkije of Syrië). Bijna de helft van de inwoners heeft buitenland­se wortels. Khouri’s familie was Assyrisch christelij­k: ook hij ging naar de kerk en supporterd­e voor lokale voetbalplo­eg Assyriska FF.

In zijn tienerjare­n werd Khouri de leider van ‘Het Netwerk’, de gewelddadi­gste bende die Zweden ooit zag. Vandaag zit hij levenslang in de gevangenis voor het bevelen van drie moorden. Hij boezemt nog steeds angst in, ontdekte journalist­e Ann Törnkvist. Toen ze in 2016 een boek, gebaseerd op gesprekken met Khouri, wilde uitgeven, bedreigde hij haar vanwege een hoofdstuk over zijn jeugd. De uitgever zei het contract op voor haar veiligheid. Vandaag is het boek uit bij een andere uitgeverij, het aanstootge­vende hoofdstuk is in alle 5.000 exemplaren onleesbaar gemaakt.

Het Netwerk begon als een groep vrienden die samen opgroeiden. Niet alle leden kwamen uit arme gezinnen, wel haalden ze allemaal slechte resultaten op school. Hun brutalitei­t was ongezien. ‘Oudere criminelen keken verbaasd toe’, zegt Ann Törnkvist aan de telefoon. ‘Het was een generatiew­issel: ze werden Grand Theft Auto Generation genoemd (naar een gewelddadi­g videospel, red.). Ze maalden er niet om iemand vlakaf neer te schieten. Deels waren ze ook zo afgestompt omdat ze opiaten gebruikten in plaats van marihuana, zoals vroeger gebruikeli­jk was bij bendes.’

Woekerrent­es

De christelij­ke gemeenscha­p in Södertälje had een cultuur waarin gezinnen elkaar informeel geld uitleenden in geval van nood. Alles bleef binnen de gemeenscha­p: schuldbemi­ddeling was een zaak van de ‘ouderen’ in de kerk. ‘De in formele leencultuu­r bestond al lang en was op zich niet problemati­sch’, zegt Törnkvist. ‘Het probleem begon als iemand niet meteen betaalde. Khouri’s bende kocht schulden op en dwong uitbetalin­g af. Hij eiste woekerrent­es en ging steeds driester te werk.’

‘Oudere criminelen keken verbaasd toe. Het was een generatiew­issel: ze werden

Grand Theft Auto Generation genoemd. Ze maalden er niet om iemand vlakaf neer te schieten’

ANN TÖRNKVIST

Journalist­e

 ?? © Niklas Larsson/tt news agency ?? hoewel hij niets met bendes te maken had.
© Niklas Larsson/tt news agency hoewel hij niets met bendes te maken had.
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium