De Standaard

Tijdelijk geen F35’s

-

Het Amerikaans­e ministerie van Defensie heeft de levering van F35’s tijdelijk op pauze gezet. Aanleiding is een contractue­le discussie met producent Lockheed Martin, een van de kandidaten om ook aan ons land F35’s te leveren.

Het Amerikaans­e leger ontdekte vorig jaar een productief­out bij de meer dan tweehonder­d F35’s die Lockheed Martin op dat moment al had geleverd. Waar de platen op het aluminium frame waren gemonteerd, ontstond roest. Dat was geen veiligheid­sprobleem en had geen impact op de vluchten, benadrukte het Pentagon vorig jaar al.

Het productiep­robleem werd intussen ook opgelost, maar er is onenigheid ontstaan over wie de reparatiek­osten voor de al geleverde vliegtuige­n op zich zal nemen. Volgens Lockheed Martin hadden de Amerikanen het probleem immers zelf al moeten ontdekken bij een inspectie tijdens de productie.

Omdat de gevechtsvl­iegtuigen intussen gestatione­erd zijn over de hele wereld, dreigt het een dure grap te worden om die te repareren. Zolang er geen duidelijkh­eid is over wie voor die kosten zal opdraaien, willen de Amerikanen geen nieuwe F35’s meer aanvaarden. (reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium