De Standaard

Audit Museum Gent voorlopig geblokkeer­d

- Het MSK.

De audit die de stad Gent wou laten uitvoeren bij het Museum voor Schone Kunsten zit vast. Het bureau Ernst & Young zou nagaan of het museum de 26 bruiklenen van de collectie Toporovski zorgvuldig gescreend had vooraleer ze te exposeren. Een groep van internatio­nale experts had de Russische avantgarde­kunst ‘hoogst twijfelach­tig’ genoemd.

Nadat museumdire­ctrice Catherine de Zegher twee kenners had opgevoerd die bij nader inzien niet op de collectie gewerkt hadden, bestelde de stad een audit. De Zegher werd geschorst tot die meer duidelijkh­eid bracht. Op 19 maart nam de politie bij diverse huiszoekin­gen echter documenten en kunstwerke­n in beslag. Daaronder stukken die Ernst & Young zou bestuderen.

‘De stad wil nog steeds die audit doorvoeren’, zegt het kabinet van cultuursch­epen Storms (SP.A). ‘In het belang van het onderzoek kan de onderzoeks­rechter de stukken nog niet vrijgeven. Onze juridische dienst bekijkt wat op termijn de gevolgen zijn voor mevrouw De Zegher.’ Zolang De Zegher geschorst is, kan er geen nieuwe directeur worden aangesteld. (gse)

 ?? © Angela Weiss ?? Roger en Julie Corman.
© Angela Weiss Roger en Julie Corman.
 ?? © dvh ??
© dvh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium