De Standaard

Gezocht: 800 Vlaamse figuranten voor internatio­nale film

Eind deze maand starten in ons land de opnames van de NoorsZweed­sBelgische productie Daarvoor worden nog liefst 800 figuranten gezocht.

- De nazi’s.

The spy.

De film The spy speelt zich af in het Stockholm van 1941, maar wordt vanwege ons fiscaal aantrekkel­ijke taxshelter­systeem in België opgenomen, meer bepaald in Wevelgem, Brussel, Treignes en Terhulpen.

The spy vertelt het leven van Sonja Wigert, destijds een gevierde Noorse actrice die door Zweden werd aangezocht om te spioneren tegen de nazi’s. Een waarge beurd verhaal dat erom smeekte ooit te worden verfilmd.

Regisseur Jens Jonsson wist dan ook een sterke cast te verzamelen, met onder anderen Stellan Skarsgard (Nymphomani­ac, Pirates of the Caribbean) en Til Schweiger (Inglouriou­s basterds, Atomic blonde). Maar met die sterren alleen red je het niet: er zijn ook nog eens 800 figuranten nodig.

‘Ik ben al twintig jaar bezig met castings, en ik heb al heel veel kostuumdra­ma’s gedaan’, zegt Brigitte De Witte van castingbur­eau Xtraz. Maar deze keer zoek ik wel heel veel volk in heel korte tijd. Er zijn enkele grote scènes voorzien in een theaterzaa­l en in een jazzcafé. We hebben veel volk nodig om die zalen te vullen.’

Gezocht worden mannen en vrouwen tussen 16 en 75 jaar. Achthonder­d in totaal, dus, van wie ongeveer twee derde mannen en één derde vrouwen. ‘We zoeken allemaal westerse types, omdat het moet passen bij de tijdgeest.’

‘Je komt aan in een hedendaags­e outfit, en even later ben je een personage uit de jaren 40. Dat is magie’

De vereisten zijn erg specifiek. De vrouwen mogen maximaal kledingmaa­t 42 dragen en geen al te kort haar hebben, de mannen gaan tot maat 54 en moeten bereid zijn hun haren te laten knippen. ‘Dat is ook wat het zo’n mooie opdracht maakt. Je komt aan in een hedendaags­e outfit, en even later ben je een personage uit de jaren 40. Dat is magie.’

Hopelijk volstaat dat voor de kandidaatf­iguranten om tussen 30 april en 15 juni wat tijd vrij te maken, want de vergoeding van veertig euro per dag is geen vetpot. ‘Het is ook gewoon leuk om eens bij zo’n productie betrokken te zijn’, zegt De Witte. (cka)

www.xtraz.be spioneerde tegen

 ?? © ntb scanpix ?? Sonja Wigert
© ntb scanpix Sonja Wigert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium