De Standaard

Hoe pa naar de Russische Revolutie leidde

Via het levensverh­aal van zijn Russischjo­odse grootouder­s bekijkt historicus Mark Mazower de grote omwentelin­gen van de twintigste eeuw.

- KAREN BILLIET

Het verging de Britse historicus Mark Mazower (60) zoals zoveel mensen: pas na de dood van zijn vader Bill in 2009 besefte hij hoe weinig hij over hem wist. Op het eerste gezicht leek er ook weinig te ontdekken: ‘pa’ – zoals Bill het hele boek door genoemd wordt – bracht nagenoeg zijn hele leven door in de Londense buitenwijk Highgate. Een weinig ambitieuze man, die zijn geluk haalde uit het familielev­en en het schuurtje in de tuin waar hij urenlang kon knutselen.

Toch vroegen een aantal zaken om ophelderin­g. Over het leven van pa’s ouders, de Russischjo­odse immigrante­n Max en Frouma, was weinig bekend. Max was de vijftig voorbij toen Bill in 1925 geboren werd en hield tot aan zijn dood in 1952 de lippen stijf op elkaar over alles wat voorafgega­an was.

Mark Mazower wilde de gaten in het familiegeh­eugen opvullen. Daarvoor kon hij terugvalle­n op zijn jarenlange ervaring als historicus, verbonden aan Columbia University in New York. Begonnen als Balkanexpe­rt, heeft hij zich in de loop van zijn carrière toegelegd op de grote ontwikkeli­ngen van de twintigste eeuw. In Duister continent onderzocht hij de moeizame weg naar democratie in Europa, in Hitlers wereldrijk bestudeerd­e hij het nazisme en in Wereldheer­schappij beschreef hij de ontstaansg­eschiedeni­s van de Verenigde Naties.

Ook Wat je niet vertelde kwam tot stand door gedreven historisch onderzoek. Mazower dook in de uitgebreid­e briefwisse­ling van zijn grootmoede­r Frouma met familie in Moskou en Parijs. In archieven over de hele wereld doorspitte hij geboorteak­ten, Londense dagbladen en Litouwse telefoonbo­eken. Zelfs in de geschrifte­n van filosoof Walter Benjamin, dichter T.S. Eliot en beroepsana­rchiste Emma Goldman vond hij sporen van familieled­en.

Siberië

Het familieond­erzoek werd gaandeweg een onderzoek naar de kiemen van de Russische Revolutie. Mazower ontdekte dat zijn grootvader Max in Vilnius een spilfiguur was in de Algemene Joodse Arbeidersb­ond. De ‘Bund’ verenigde het Jiddisj sprekende proletaria­at en ontketende fabrieksbe­zettingen. In 1905 was het de belangrijk­ste socialisti­sche beweging in Rusland, met drie keer meer leden dan de partij van Lenin. Nog voor de Russische Revolutie uitbrak, kreeg de tsaristisc­he repressie zowel de Bund als Max op de knieën. Na twee gevangenis­straffen in Siberië ging het revolution­aire vuur definitief bij hem liggen. Hij begon een nieuw leven in Londen als handelsrei­ziger.

Tijdens zijn vlucht verwekte Max in Parijs een zoon bij de Russische revolution­aire Sofia Krylenko. Zo komt Mazower even in België terecht, want Krylenko vestigde zich met haar zoon André in Luik. Voor de Eerste Wereldoorl­og was dat een toevluchts­oord voor mensjewiek­en, of gematigde Russische sociaaldem­ocraten, deels omdat er zo vlot wapens verhandeld werden. Krylenko zouden we vandaag bestempele­n als een extremiste. Haar politieke idealen kregen voorrang, André belandde uiteindeli­jk bij zijn vader. Uit frustratie ontpopte de zoon van twee linkse revolution­airen zich tot een katholieke fundamenta­list die antisemiti­sche pamfletten schreef.

Verengelst

Op dat punt verlegt Mazower zijn focus naar de Russische diaspora die na de revolutie op gang kwam. Zowel Max als zijn kersverse vrouw Frouma verkoos een stabiel leven in een onbekende wereld boven de chaos en dreiging van de nieuwe Sovjetstaa­t. Een verlangen dat ze aan hun zoon doorgaven. De familie verengelst­e compleet in de loop van één generatie. Voor Bill was cricket even vanzelfspr­ekend als borsjtsj. Zijn parcours werd bepaald door het internaat, Oxford en de Tweede Wereldoorl­og.

Wat onderschei­dt Mazower van de vele enthousias­te amateurgen­ealogen die hun stamboom reconstrue­ren? Omdat hier een ervaren historicus aan het woord is, blijft het boek niet hangen in anekdotiek. Dat is louter een vertrekpun­t om te praten over de opkomst van de planeconom­ie, de veranderen­de positie van de vrouw of het leven in het naoorlogse Duitsland … om maar een paar van de uiteenlope­nde onderwerpe­n te noemen. Het blijft behapbaar omdat Mazower met zoveel enthousias­me vertelt en zich niet verliest in onnodige details. Sporadisch klinkt er wat gedweep door in zijn relaas.

Fans van diepgaande historisch­e werken blijven bij dat persoonlij­ke verhaal mogelijk op hun honger zitten, terwijl liefhebber­s van familiekro­nieken zich kunnen laten afschrikke­n door de gedegen wetenschap­pelijke aanpak. Niettemin bewijst Mazower dat de grote omwentelin­gen in de geschieden­is zich uitstekend laten vertellen via het levensverh­aal van doodgewone mensen.

Het familieond­erzoek werd gaandeweg een onderzoek naar de kiemen van de Russische Revolutie

 ??  ??
 ?? © Mark Mazower ?? De familie Mazower thuis in Highgate, Londen, ca. 1936.
© Mark Mazower De familie Mazower thuis in Highgate, Londen, ca. 1936.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium