De Standaard

‘Een ambassadeu­r zonder ambassade, dat kan niet’

-

Nederland heeft sinds 2013 een Kinderboek­enambassad­eur, die het belang van lezen en kinderboek­en onder de aandacht brengt van een breed publiek. De huidige ambassadeu­rs, het auteursduo Hans en Monique Hagen, installere­n op 10 juni een Kinderboek­enambassad­e in het Kinderboek­enmuseum in Den Haag. Waarom is zo’n ambassade nodig?

Hans Hagen: ‘Een ambassadeu­r zonder ambassade, dat kan natuurlijk niet. De vorige Kinderboek­enambassad­eur, Jan Paul Schutten, lanceerde het idee in een grappig filmpje. Wij hebben een antwoordfi­lmpje gemaakt, met als conclusie: “Wordt vervolgd.” En we zijn op zoek gegaan naar een geschikte locatie.’

Monique Hagen: ‘In een ambassade kun je hulp en advies vragen als je in het buitenland woont, het doel van deze ambassade is een plek te creëren waar boekenlief­hebbers, jong en oud, leeservari­ngen kunnen delen. Ze worden ambassadeu­r van hun eigen allerliefs­te lievelings­boek door een filmpje op te nemen waarin ze hun liefde voor dat boek betuigen. Dat filmpje kunnen ze naar zichzelf mailen, maar we willen ook een website ontwikkele­n waarop je al die filmpjes kunt bekijken – van jonge en oude, bekende en onbekende mensen. We hopen dat mensen zo geprikkeld worden om te gaan lezen.’ Hoe gaat de ambassade er precies uitzien? Monique Hagen: ‘De vaste tentoonste­lling in het Kinderboek­enmuseum, Papiria, is heel wit, strak en modern. Het is de bedoeling dat je vandaaruit in een sfeervolle bibliothee­k terechtkom­t, geïnspiree­rd door de Januaraans­e ambassade uit het boek Aan de andere kant van de deur van Tonke Dragt. Illustrato­r Philip Hopman gaat een en ander beschilder­en, er komt een staatsiepo­rtret van Annie M.G. Schmidt en Paul Biegel, de koningin en koning van de Nederlands­e kinderlite­ratuur, en er komen 1.500 boeken in de ambassade. Het is de bedoeling dat kinderen in het museum zich er een kwartiertj­e – liefst langer – kunnen terugtrekk­en en een boek uit de kast nemen. En een filmpje opnemen.’ Hoe gaan jullie dat financiere­n? Hans Hagen: ‘Veel wordt mogelijk gemaakt door het Kinderboek­enmuseum, ondersteun­d door sponsors, en daarnaast start het museum op 14 april met een crowdfundi­ngcampagne via Voordekuns­t.nl. Dat laatste is vooral nodig om de muurschild­eringen van Philip Hopman mogelijk te maken en de website te kunnen ontwikkele­n, graag met een aantal zoekfuncti­es. Dat is allemaal nog in ontwikkeli­ng, maar dat de Ambassade er komt, staat wel vast. Ze wordt plechtig geopend tijdens de Kinderboek­enparade op 10 juni, een jaarlijks kinderboek­enfeest in het museum.’ (vdbv)

 ??  ?? www.kinderboek­enambassad­eur.nl
www.kinderboek­enambassad­eur.nl
 ?? © Hollandse Hoogte/Jaco Klamer ?? Hans en Monique Hagen.
© Hollandse Hoogte/Jaco Klamer Hans en Monique Hagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium