De Standaard

Een autorace naar de droomtijd

Peter Carey schreef een grootse roman over het kwalijke gedrag van de blanken in Australië.

- KATHY MATHYS

Peter Carey groeide op in het Australisc­he dorp Bacchus Marsh bij Melbourne. Hij woont al jaren in New York maar keert in zijn verhalen geregeld terug naar zijn thuisland. Zo ging Het ware verhaal van de Kellybende over Australiës bekendste gangster. Net als in die roman, Careys beroemdste werk, draait het in Ver van huis om een facet van de Australisc­he geschieden­is. Carey heeft nooit eerder geschreven over het lot van de Aboriginal­s. Onlangs verklaarde hij in een interview dat hij er niet langer omheen kon.

Niets op de eerste bladzijden wijst erop dat Carey iets wil vertellen over de verborgen geschieden­is van zijn geboortela­nd. Ver van huis begint in Bacchus Marsh, waar Irene en Titch Bobs autodealer­s willen worden voor General Motors Holden, net zoals Careys ouders dat ooit waren. Het verhaal speelt in 1954 en de details over de autohandel, die voor een deel wel autobiogra­fisch moeten zijn, doen levendig aan. Irene wil haar echtgenoot beschermen voor de bemoeizuch­t van haar schoonvade­r, een naar en competitie­f mannetje dat vlakbij zijn eigen autohandel begint.

Road novel

Irene en Titch nemen deel aan de Redex Trial, een autorace rond het continent door onherbergz­ame stukken Australië. Hun buurman,

 ??  ?? Peter Carey stuurt zijn personages op een autorace door Australië, de Redex
Peter Carey stuurt zijn personages op een autorace door Australië, de Redex

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium