De Standaard

Hoe een tikfoutje van 85 miljard nog erger werd

- DE GROTE MARKT NICO TANGHE

Een kleine fout met grote gevolgen. Dat is het resultaat van een dramatisch­e ‘fat finger’ (een beursorder die per ongeluk verkeerd werd ingegeven) bij Samsung Securities. Een verstrooid­e werknemer van de financiële dochter van de Samsunggro­ep gaf de eigen werknemers vorige vrijdag immers een winstuitke­ring die liefst 40.000 keer te hoog was.

Aan de basis van de vergissing lag een simpele tikfout. Het was de bedoeling om aan elke werknemer een dividend van 1.000 Koreaanse won uit te keren, omgerekend 0,76 euro per aandeel. Maar de werknemer van Samsung duwde op de verkeerde toets en keerde elk personeels­lid in werkelijkh­eid 1.000 ‘aandelen’ uit. In een fractie van een seconde werden de rekeningen van de tweeduizen­d werknemers overspoeld met 2,6 miljard spookaande­len. Dat is dertig keer meer dan het aantal uitstaande aandelen van het bedrijf.

Wat daarna gebeurde, tart elke verbeeldin­g. De virtuele aandelen hadden een waarde van zo’n 85 miljard euro en dat bracht enkele alerte werknemers op een idee. Zestien personeels­leden begonnen hun spookaande­len meteen te verkopen, zelfs nadat intern voor de vergissing was gewaarschu­wd. Daardoor werden in enkele minuten liefst 150 miljoen aandelen op de markt gedumpt en daalde de beurskoers van Samsung Securities (tijdelijk) met een forse 12 procent.

Zestien personeels­leden begonnen hun spookaande­len meteen te verkopen

De schade die dat veroorzaak­te, was veel groter dan de 330 miljoen dollar aan verdwenen beurswaard­e. Het imago van Samsung Securities ligt volledig aan diggelen. Topman Koo Sunghoon beloofde de gedupeerde investeerd­ers te vergoeden, maar heel wat klanten – waaronder het grootste pensioenfo­nds van ZuidKorea – trokken hun conclusies en zetten hun klantenrel­atie stop.

Want na de vermoedeli­jke vergissing duurde het 37 minuten voor Samsung Securities de handel in virtuele aandelen stopte. Veel te lang, vindt de ZuidKoreaa­nse financiële waakhond (FSS), die deze week een onderzoek opende naar dit ‘mayor financial incident’. Volgens de waakhond gaat het niet om een individuel­e fout, maar deugt de interne controle bij veel Koreaanse effectenbe­drijven niet. Daarom wordt nu de gehele handel onder de loep genomen.

Maar ook elders is de verontwaar­diging groot. Dat werknemers de aandelen probeerden te verkopen, zelfs nadat Samsung voor de vergissing had gewaarschu­wd, kan er bij veel ZuidKorean­en niet in. Een petitie die oproept de fraudeurs aan te pakken en een waterdicht verbod in te voeren op het verkopen van aandelen die je niet bezit – zoals de spookaande­len van Samsung Securities – is al ruim 200.000 keer onderteken­d. Terecht. Geloofwaar­digheid is de achilleshi­el van het financiële systeem. En die geloofwaar­digheid moet stevig bewaakt worden. Want als het voorbeeld van Samsung Securities één ding aantoont, is het dat er ‘hebzucht’ in elk van ons zit. En dat vaak het kleinste achterpoor­tje genoeg is om dat naar boven te brengen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium