De Standaard

EU veroordeel­t België voor oneerlijke huurbelast­ing

-

BRUSSEL I Het Europees Hof van Justitie vindt het niet kunnen dat de Belgische fiscus de manier waarop de belasting op huurinkoms­ten wordt berekend, laat afhangen van de locatie van de woning. Wie in België een tweede verblijf verhuurt voor privégebru­ik, ziet de belastbare grond slag berekend op het (geïndexeer­de) kadastraal inkomen. Wie echter een woning in een ander EUland verhuurt, wordt belast op basis van de reële huurinkoms­ten.

Dat is strijdig met de EUregels inzake vrij verkeer van kapitaal, stelt het Europees Hof. Het volgt daarmee de stelling van de Europese Commissie, die de zaak in maart 2017 voor het Hof had gebracht. Het Hof erkent wel dat ons land al inspanning­en heeft gedaan om de regels aan te passen.

België moet nu een regeling uitwerken die voldoet aan de ei sen van de Europese Commissie. Dat moet volgens Europese rechtspraa­k ‘zo spoedig mogelijk’ gebeuren. Komt België niet tot een overeenste­mming, dan kan de Commissie opnieuw naar het Europese Hof trekken én kan dat Hof een boete en/of een dwangsom opleggen. (pdd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium