De Standaard

De kunst van een handelsoor­log

-

Waarom dreigt Donald Trump met een handelsoor­log? Is hij echt een ongeleid projectiel? PETER VANDEN HOUTE ziet nog een mogelijkhe­id: misschien probeert hij een akkoord af te dwingen over de verlaging van invoerrech­ten.

Donald Trump zal voor Europeanen altijd een moeilijk te doorgronde­n figuur blijven. Sinds hij heeft aangekondi­gd dat hij hogere invoertari­even wil invoeren om landen die grote handelsove­rschotten hebben met de VS te straffen, is het onbegrip alleen maar toegenomen. De argumentat­ie die hij voor deze handelskru­istocht geeft, bulkt van de economisch­e denkfouten.

Om te beginnen gaat Trump ervan uit dat internatio­nale handel altijd een zerosum game is, wat impliceert dat winst voor de ene gelijk staat met verlies voor de andere. Maar elke eerstejaar­sstudent economie weet dat David Ricardo al in het begin van de 19de eeuw aantoonde dat handel in de meeste gevallen een winwinsitu­atie creeert, waarbij de welvaart in de landen die handel voeren stijgt. Een simulatie van de afdeling handelsond­erzoek van ING kwam tot het besluit dat als je alle handelstar­ieven met 10 procentpun­ten optrekt, de groei in de VS de komende twee jaar met ongeveer 0,4 procentpun­t zou afremmen.

President Trump heeft niet volledig ongelijk wanneer hij over unfaire concurrent­ie spreekt

Vuurlinie

Voorts is Trump geobsedeer­d door bilaterale handelsbal­ansen, waarbij de landen met het grootste handelsove­rschot met de VS, in de vuurlinie komen te liggen. Maar in een geglobalis­eerde wereld produceren bedrijven onderdelen in verschille­nde lan den om ze vervolgens elders te assemblere­n, waardoor bilaterale handelsbal­ansen weinig zeggen. Zo blijkt China heel belangrijk te zijn in de assemblage van enkele producten. Denk bijvoorbee­ld aan een op en top Amerikaans product zoals de iPhone, dat volledig opduikt in de Chinese exportcijf­ers, maar waar China behalve de assem blage geen enkele waarde aan heeft toegevoegd.

Ten slotte worden handelsove­rschotten of –tekorten in belangrijk­e mate door macroecono­mische fenomenen beïnvloed. Nu de VS al dicht tegen volledige tewerkstel­ling aanleunen, kan je er bijna zeker van zijn dat de grote budgettair­e stimulus die de regeringTr­ump heeft aangekondi­gd, tot meer invoer en een hoger handelstek­ort zal leiden. De schuld van de Chinezen? Ik dacht het niet.

Het mooiste bewijs dat de beperkende handelsmaa­tregelen geen goede zaak zijn voor het Amerikaans­e bedrijfsle­ven, is dat de Dow Jones naar beneden duikt bij elke suggestie van hogere invoertari­even. Dat is maar logisch, want die leiden tot hogere kosten op de inputs die Amerikaans­e bedrijven in het buitenland kopen. Bovendien kunnen tegenmaatr­egelen de export belemmeren, wat ook op de winst weegt.

The art of the deal

Waarom is Trump dan de weg ingeslagen die tot een handelsoor­log zou kunnen leiden? Misschien is hij inderdaad een ongeleid projectiel en heeft hij nauwelijks besef van de negatieve gevolgen van zijn maatregele­n. Anderzijds is Trump een ervaren vastgoedon­dernemer die een boek schreef over zijn onderhande­lingsmetho­de: The art of the deal. De Amerikaans­e president heeft bovendien niet volledig ongelijk wanneer hij over unfaire concurrent­ie spreekt.

De Chinese markt is voor buitenland­se ondernemin­gen altijd moeilijk te betreden geweest door restrictie­ve maatregele­n van de Chinese overheid. En ook de Europese Unie kan wat worden aangewreve­n. Uit een recent onderzoek van het Duitse Ifoinstitu­ut blijkt dat het ongewogen gemiddelde invoertari­ef voor Amerikaans­e goederen in Europa 5,2 procent bedraagt, terwijl dit voor Europese goederen in de VS maar 3,5 procent is.

Door met hogere invoerheff­ingen te dreigen, kan de Amerikaans­e president misschien lagere invoerheff­ingen afdwingen. Zou Trump geput hebben uit de De

kunst van het oorlogvoer­en, een boek van de Chinese generaal Sun Tzu uit de zesde eeuw voor Christus? Die stelde dat de opperste kunst van oorlogvoer­ing de vijand onderwerpe­n is zonder te moeten vechten. Laten we hopen dat dit ook de afloop van handelssch­ermutselin­gen is.

 ?? PETER VANDEN HOUTE Hoofdecono­om bij ING België. ??
PETER VANDEN HOUTE Hoofdecono­om bij ING België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium