De Standaard

JEMPI MONSERÉ, PALLIETER OP DE FIETS

- MARC MERCY

Het moet de bekende filosoof E.L.J. Merckx geweest zijn die eind 20ste eeuw het wezen van de wielerspor­t krachtig samenvatte in drie woorden: afzien, afzien en afzien. Coureurs moeten niet alleen afzien tot ze niet meer weten van welke parochie ze zijn, ze moeten ook bemodderd over kasseien dokkeren, rakelings langs diepe afgronden flitsen en niet janken als ze enkele meters over het asfalt schuren, in een vieze sloot duiken of blijven hangen aan een prikkeldra­ad.

Maar coureurs moeten vooral: altijd weer opstaan. En niet blijven liggen zoals Michael Goolaerts vorige zondag of JeanPierre Monseré op 15 maart 1971.

In een kinderleve­n kan de dood nooit op tegen legoblokke­n, autootjes, knikkers of kikkers. De krakende radio die meldt dat president Kennedy vermoord is, een witte doek over een lichaam op het kruispunt verderop in de straat, de foto van een brandende Jan Palach ... voor prille tieners blijven het vluchtige mistwolkje­s. De dood krijgt pas zijn ware, lelijke gelaat als je op een maandag van school thuiskomt en verneemt dat wereldkamp­ioen wielrennen JeanPierre ‘Jempi’ Monseré verongeluk­t is.

De foto’s in Het Nieuwsblad ’s anderdaags zijn prachtig in hun lelijkheid: op zo’n typisch Vlaamse betonbaan ligt een jongeman, de armen wijd gespreid, in zijn witte trui met in het midden de vijf regenboogk­leuren. Geen verhakkeld lichaam, alleen een dun straaltje bloed onder de neus. Op de achtergron­d staat de wielerheld van mijn vader: Roger De Vlaeminck, voor een keer zonder woorden, zonder mening, zonder adem.

Om hun wat getroublee­rde vriendscha­psrelatie weer op het juiste spoor te krijgen, had De Vlaeminck Monseré na veel aandringen kunnen overtuigen om samen naar Retie te rijden en er deel te nemen aan de Grote Jaarmarktp­rijs. Ze maakten deel uit van de kopgroep en hadden net afgesproke­n dat ze ook samen zouden afstappen na 120 kilometer omdat er dan genoeg getraind was met het oog op MilaanSanr­emo vier dagen later. En toen keek Jempi achterom en zag hij die geparkeerd­e wagen niet.

Bij JeanPierre Monseré ging alles snel: hij trouwde op zijn 19de, werd vader en profwielre­nner op zijn 20ste, won een maand later de Ronde van Lombardije, werd wereldkamp­ioen op zijn 21ste en stierf een halfjaar later.

En dus zullen we nooit weten hoeveel plezier de wielerwere­ld zou beleefd hebben aan Jempi. Sportief zou dat niet min geweest zijn. Of heeft u Roger De Vlaeminck ooit van iemand anders horen zeggen: hij was nog iets beter dan ik?

Monseré, een goedlachse kerel altijd klaar voor een grap, zou een verademing geweest zijn in tijden waarin profrenner­s soms geprogramm­eerd worden door hun hartslag en wattagemet­ers, waarin ploegdisci­pline en wetenschap­pelijke benadering­en de koers soms compleet blokkeren. Het kan niet anders of Jempi zou ermee gelachen hebben: de WestVlaams­e pallieter die halfweg een training probeerde het record eclairs verorberen van zijn vriend Roger te verbeteren of die in alle vroegte enkele uren ging fietsen en de collega’s met wie hij daarna had afgesproke­n, wijsmaakte dat hij er die dag niet veel zin in had.

Heeft u Roger De Vlaeminck ooit van iemand anders horen zeggen: ‘Hij was nog iets beter dan ik’?

‘Hij kon zeer goed toneelspel­en’, zei zijn vrouw tien jaar geleden in een Belga Sportdocum­entaire. Dat deed hij bijvoorbee­ld voor het wereldkamp­ioenschap van 1970. Met een uitgestrek­en gezicht vertelde hij Jan en alleman dat hij compleet kansloos was. Ondertusse­n nam hij wel een mooi pak mee naar Leicester ‘voor de receptie achteraf’ en werd De Vlaeminck gek van zijn getater dat hij en niemand anders wereldkamp­ioen wilde worden.

Jempi won, kroop daags nadien in de dakgoot van het ouderlijke huis om zijn supporters te groeten en kocht een wereldkamp­ioenentrui­tje voor kleine Giovanni. In zijn zoontje leefde Monseré voort. Toen Giovanni zeven was kreeg hij voor zijn eerste communie een koersfiets­je van Freddy Maertens. Op die fiets, met een wereldkamp­ioenentrui aan, reed hij met drie kameraadje­s een koersje in zijn straat toen een auto ook zijn pad kruiste.

Morgen (slot): Michael Van Peel over Carl Sagan.

 ?? © pn ??
© pn
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium