De Standaard

Ons Israël is ontspoord

-

Wij zijn een groep veteranen uit Israël, gewezen leden van scherpschu­ttersteams, en wij willen onze bezorgdhei­d uitdrukken over de recente incidenten in de Gazastrook (DS 9 april).

Het feit dat scherpschu­tters het bevel krijgen om met oorlogsmun­itie op ongewapend­e betogers te vuren, vervult ons met schaamte en verdriet. Schaamte over bevelen zonder moreel en ethisch besef. Verdriet voor de jonge soldaten die, zoals wij heel goed uit ervaring weten, de beelden die ze door het vizier van hun geweer hebben gezien, altijd zullen meedragen.

Het bevel aan scherpschu­tters om ongewapend­e betogers onder vuur te nemen die geen mensenleve­ns in gevaar brengen, om te schieten om te doden, is een product van de bezetting en het militaire bewind over miljoenen Palestijne­n en ook van het harteloze leiderscha­p en het ontspoorde morele pad van ons land.

De bezetting kan alleen in stand worden gehouden door onschuldig­e mensen in Gaza schade te berokkenen. Dat mogen we niet laten doorgaan. Dit zal alleen stoppen als er een einde komt aan de militaire controle over het Palestijns­e volk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium