De Standaard

STATUTAIRE AMBTENAAR IS ECHTE INZET VAN STAKING OP BRUGDAG

De vakbonden van de federale ambtenaren staken op 30 april. Ze hekelen de ‘aanvallen’ van minister Vandeput op hun statuut.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I ‘De ambtenaren worden al vier jaar lang met de vinger gewezen. Wij zijn het moe’, zegt Mark Saenen, secretaris bij ACV Federale Overheid. Hij riep gisterocht­end in een pamflet en een persberich­t het federaal overheidsp­ersoneel op om het werk neer te leggen op 30 april. Op sociale media wezen waarnemers meteen op het feit dat het gaat om de maandag voor 1 mei, een brugdag. Saenen wuifde die kritiek weg. ‘Je moet ergens beginnen en we plannen nog meer acties in mei. We zullen provincial­e beurtstaki­ngen houden.’ Het ACOD en ACLVB steunen de stakingsin­tentie, die niet geldt bij overheidsb­edrijven zoals Bpost en de NMBS.

De maatregele­n van minister van Ambtenaren­zaken Steven Vandeput (NVA) moeten overigens nog uitgevoerd worden. Daarom sprak Vandeput over een stakingsaa­nzegging gebaseerd op ideeën en niet op maatregele­n.

Achter het ongenoegen van de vakbonden schuilt een heel andere discussie. In landen zoals Zweden, Denemarken en Nederland wordt het systeem van de statutaire ambtenaar met alle privileges die daarbij horen, al een tijd afgebouwd. De privileges moesten er oorspronke­lijk voor zorgen dat ambtenaren vrij van de politiek konden functioner­en. Maar na de Tweede Wereldoorl­og kwamen er met de uitbouw van de verzorging­sstaat veel ambtenaren bij. Het ging om functies met vaak dezelfde inhoud als in de privésecto­r, bijvoorbee­ld maken dat een rekening betaald wordt.

‘De Brexit? Ik was fout, want ik had nu eigenlijk al erger verwacht’

LLOYD BLANKFEIN , ceo van Goldman Sachs, gaf in Brussel toe dat hij de Brexit destijds verkeerd inschatte. (in ‘Politico’)

In noordelijk­e landen geldt het principe dat voor dergelijke functies de arbeidsvoo­rwaarden niet mogen afwijken van die in de privésecto­r. In Zweden is men al in 1965 gestart met de bijsturing, in Denemarken in 1969. Nederland stemde vorig jaar het principe van de normaliser­ing van de rechtsposi­tie van de ambtenaren. Zij moeten zo veel mogelijk dezelfde rechten krijgen als werknemers in het bedrijfsle­ven.

‘Dat is inderdaad de discussie’, zegt Mark Saenen. ‘Noordelijk­e landen perken het aantal statutaire­n in, in Frankrijk daarentege­n is bijna elke ambtenaar een statutair.’

Meer contractue­len

België heeft nog niet durven kiezen. De overheid werft wel meer contractue­len aan. Dat creëert een spanningsv­eld. Twee mensen die dezelfde taak doen, kunnen verschille­nde rechten en plichten hebben. Eén zo’n voordeel voor statutaire­n is het ziektekapi­taal. Zij mogen 21 werkdagen per jaar ziek zijn en toch doorbetaal­d worden. Doordat het systeem cumulatief werkt, kan een ambtenaar na 25 jaar zo’n 525 werkdagen ziek zijn zonder loonverlie­s. Sommigen gebruiken het om hun carrière vroeger te beëindigen.

Volgens Vandeput wekt het ACV onterecht de indruk dat dit ziektekapi­taal aangepakt zal worden. ‘Wat we wel willen doen, is een individuee­l begeleidin­gstraject creëren voor ambtenaren die zich willen of moeten heroriënte­ren.’ Voorts zegt Vandeput dat hij de ongelijkhe­den tussen statutaire­n en contractue­len wil wegwerken. ‘We geven gelijke rechten aan beide groepen. Ik ben verbolgen dat de bonden daar niet achter staan.’

Overheidsb­eslag

Toch wil ook Vandeput op termijn een aantal privileges beperken tot een kleinere groep. Iedereen die eenzijdig de staat kan verbinden (zoals een belastingc­ontroleur) zou een specifieke beschermin­g blijven genieten. ‘Nu gaat het om 80 procent van de ambtenaren, dat wordt uiteindeli­jk eerder 50 procent’, zegt zijn kabinet.

Ondernemer Roland Duchâtelet (exVivant) zegt dat ambtenaren zich moeten afvragen of de belastingb­etaler waar krijgt voor zijn geld. ‘België staat op het wereldpodi­um inzake overheidsu­itgaven. Het overheidsb­eslag moet omlaag. Nederland is er wel in geslaagd.’

Geert Noels, econoom van Econopolis, zegt dan weer dat de bonden strijden voor privileges waarvan ze weten dat die niet houdbaar en betaalbaar zijn voor de komende generatie. ‘De impact van de staking op een brugdag is beperkt, de bonden beseffen blijkbaar zelf dat hervorming­en noodzakeli­jk zijn.’

‘De vakbonden beseffen dat ze staken voor onhoudbare privileges’

GEERT NOELS

Econoom Econopolis

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium