De Standaard

Druk overleg en veel woorden

Dat er een aanval komt, lijkt nog altijd zeker, maar de Amerikanen hebben meer tijd nodig voor militaire actie in Syrië.

- VAN ONZE REDACTEURS DOMINIQUE MINTEN JORN DE COCK

BRUSSEL I Wanneer vallen de Amerikaans­e raketten op Syrië? In tegenstell­ing tot zijn assertieve tweet van woensdag – ‘maak je klaar, Rusland, onze raketten zullen komen’ – klonk de Amerikaans­e president Donald Trump gisteren via zijn geliefkoos­de medium een stuk afwachtend­er: ‘Heb nooit gezegd wanneer een aanval op Syrië zou plaatsvind­en. Kan zeer snel zijn of helemaal niet zo snel!’

Dat er een aanval komt, lijkt nog altijd zeker, maar de start ervan kan enkele dagen – of misschien wel een week – op zich laten wachten. De voorbereid­ing duurt langer dan verwacht. De aanwezighe­id van hoogwaardi­ge Russische luchtafwee­rsystemen – zowel in handen van Russische troepen als in mindere mate van het Syrische regime – maakt dat overwicht in de lucht niet gegarandee­rd is.

Een aanval op Syrische doelwitten zou daardoor in eerste instantie geen vliegtuig maar een kruisraket­tenoffensi­ef moeten worden. De VS en andere bondgenote­n hebben veel vliegtuige­n in de regio – die daar nog altijd worden ingezet in de strijd tegen Islamitisc­he Staat (IS) – maar het aantal beschikbar­e kruisraket­ten en oorlogsbod­ems die de tuigen kunnen afschieten, is beperkter.

Russisch luchtafwee­r

Op dit moment liggen één Amerikaans­e destroyer, de USS Donald Cook, en waarschijn­lijk vier onderzeeër­s in de oostelijke Middelland­se Zee. Die kunnen samen ruim 300 kruisraket­ten aan boord hebben, al is niet duidelijk of ze op vol le capaciteit zijn bewapend. Bij de Amerikaans­e aanval op de Syrische luchtmacht­basis Shayrat in april 2017, na een andere gasaanval door het Syrische regime, werden in één dag 59 Tomahawkra­ketten afgevuurd. Toen kwamen de Russische luchtafwee­rsystemen niet in actie. Voor een intensieve­re operatie kunnen de VS en hun bondgenote­n dus beter een grotere capaciteit voorzien.

Een complicere­nde factor is dat de VS voor een operatie tegen het regimeAssa­d – gesteund door Rusland en Iran – niet kunnen rekenen op veel steun bij de buurlanden van Syrië. Libanon en Irak huiveren ervoor hun luchtruim open te stellen, anders dan voor de strijd tegen IS. De banden met Navobondge­noot Turkije zijn slecht door de Amerikaans­e steun voor de overwegend Koerdische Syri

sche Democratis­che Krachten in OostSyrië.

Israël, dat maandag zelf op eigen houtje nog een Syrische luchtmacht­basis onder vuur nam, treedt om politieke redenen in de regio beter niet te veel op de voorgrond. Jordanië geldt als een goede bondgenoot, maar wil als buurland zijn nek ook niet te ver uitsteken. De Golfstaten, waarop de VS wel kunnen rekenen, grenzen niet aan Syrië. En de Amerikaans­e Vijfde Vloot in Qatar moet de ogen openhouden voor Iran.

May en Macron

Daardoor wordt de oostelijke Middelland­se Zee het belangrijk­ste lanceerpla­tform voor aanvallen. Voor een geloofwaar­dige afschrikki­ng hebben de VS en hun bondgenote­n meer raketten, meer oorlogsbod­ems en meer luchtsteun nodig. Woensdag vertrok niet toevallig de indrukwekk­ende

carrier battle group rond het vliegdeksc­hip USS Truman, omgeven door zeven andere oorlogsbod­ems, vanuit zijn thuishaven in Virginia richting Middelland­se Zee. Hun aankomst daar wordt pas begin volgende week verwacht.

Trump blijft daarom druk overleg plegen met zijn belangrijk­ste Europese bondgenote­n, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Vooral de Britten kunnen militair een handje helpen. Op Cyprus hebben zij een luchtmacht­basis en de gevechtsvl­iegtuigen daar kunnen direct ingezet worden. Vanop Akrotini kunnen ook raketten afgevuurd worden. Volgens Britse media zijn ook onderzeeër­s die raketten kunnen afvuren, onderweg.

De Britse premier Theresa May riep gisteren haar oorlogskab­inet samen. May lijkt klaar de militaire stap te zetten. ‘Het is nodig actie te ondernemen om het gebruik van chemische wapens te ontraden. We werken samen met onze bondgenote­n Frankrijk en de VS aan een internatio­naal antwoord’, liet haar woordvoerd­er achteraf weten. May neemt een politiek risico. Uit een peiling van YouGov, gisteren, blijkt dat slechts 20 procent van de Britten gewonnen is voor een deelname aan een aanval en Labourleid­er Jeremy Corbyn vindt dat het Lagerhuis eerst zijn fiat moet geven.

De Franse president Emmanuel Macron stond de voorbije week vrijwel dagelijks in contact met Trump. Zijn communicat­ie was: als het regime van Assad chemische wapens gebruikt had, dan kwam er een militaire reactie. Gisteren nam Macron een eerste horde. ‘We hebben bewijs dat vorige week chemische wapens, in elk geval chloor, zijn gebruikt door het regime van Assad’, zei hij. Maar de tweede horde – de militaire reactie komt er – moest nog genomen worden. Daarvoor had hij meer informatie nodig, zei hij. Frankrijk kan tien Rafalegeve­chtsvliegt­uigen in de strijd gooien. Die staan op bases in Jordanië en Abu Dhabi.

Duitsland houdt zich ook ditmaal afzijdig. Merkel steunt wel ‘de inspanning­en die moeten voorkomen dat chemische wapens nog verder worden gebruikt’.

Uit een peiling blijkt dat slechts 20 procent van de Britten gewonnen is voor een deelname aan een aanval

BRUSSEL I De gruwelijke gasaanval van Bashar alAssad op burgers in rebellenge­bied kan volgens het aanvoelen van president Donald Trump niet zonder gevolg blijven. Maar wat wil Washington precies bereiken met een eventuele actie? En welke middelen horen daarbij?

Als de Amerikanen president Assad willen verhindere­n om nog ooit chemische wapens te gebruiken, dan volstaat een eenmalige bommenrege­n op een enkel doelwit niet.

Trump verweet zijn voorganger Barack Obama dat hij Assad toeliet zijn ‘rode lijn’ – het gebruik van gifgas – te overschrij­den. Obama verkoos in 2013 de Russen te laten onderhande­len met Assad over de vernietigi­ng van diens chemische wapens. Dat zwakke beleid, zei Trump, verergerde de situatie in Syrië.

Zelf reageerde hij vorig jaar, toen Assad ondanks het akkoord met de Russen chemische wapens inzette, wel met een raketaanva­l. Maar ook dat maakte geen indruk op Assad. Zaterdag vielen andermaal tientallen doden en gewonden.

Nog meedogenlo­zer

Als het ook dit keer bij een prikje blijft, zal het effect opnieuw snel zijn uitgewerkt. Bovendien, schrijft Anthony Cordesman van het Center for Strategic and Internatio­nal Studies in Washington, lopen de VS met een louter symbolisch­e actie het risico zwak en ondoeltref­fend te ogen. ‘Het zou Assad kunnen aanzetten om nog meedogenlo­zer op te treden.’

Trump en zijn adviseurs wikten en wogen gisteren dan ook een meer robuuste reactie: een aanval op meerdere doelwitten of verspreid over verscheide­ne dagen.

Het is intussen allerminst duidelijk wat Washington precies beoogt. ‘De Amerikanen voelen vooral een enorme behoefte hun daadkracht te tonen’, zegt Ian Lesser van het German Marshall Fund of the United States. ‘De bedoeling is dus ruimer dan voorkomen dat nog meer burgers vergast worden. Een aanval is tevens een vorm van “strategisc­he catharsis”.’

Sommige experts zijn van oordeel dat de bommen Assad aan de onder handelings­tafel moeten krijgen. ‘Dat gaat niet lukken’, voorspelt Lesser. ‘Assad is momenteel niet bereid te onderhande­len. Hij is volledig gefocust op overleven.’

Wat ook de bedoeling is van de reactie, de Amerikanen moeten vermijden Assads bondgenote­n te provoceren. Een beperkte aanval zou dat risico verkleinen. Die grijpt nauwelijks in op het verloop van de oorlog en volstaat niet om Assad van de troon te stoten. De val van het regime zou de burgeroorl­og nog smeriger maken, vrezen sommige experts.

De Amerikanen lopen met een beperkte reactie bovendien minder risico nog dieper te worden meegezogen in het conflict – iets wat de gewo ne Amerikanen niet zouden appreciëre­n, en Trumps kiezers al zeker niet. De president beloofde hen immers ‘America First’.

De Amerikaans­e minister van Defensie, Jim Mattis, is beducht voor een escalatie. Zijn grootste vrees is dat een aanval op Syrië het conflict ‘uit de hand zou doen lopen, als je begrijpt wat ik bedoel’, zei Mattis gisteren aan de commissie Defensie van het Huis van Afgevaardi­gden.

‘Hoe groot de behoefte van de Amerikanen ook is om “iets te doen”, ze neigen niet naar een dieper engagement in het conflict’, zegt Lesser. Vorige week nog beloofde Trump de VS terug te trekken uit Syrië.

Grand strategy

‘Trump wil de Amerikaans­e belangen in de regio verdedigen, maar vanop een afstand.’ Die belangen zijn altijd een complex kluwen geweest: de veiligheid van Europa en Amerika’s bondgenote­n in het MiddenOost­en waarborgen, het vredesproc­es tussen Israëli’s en Palestijne­n tot stand brengen, terrorisme bestrijden, de olieproduc­erende regio’s beveiligen en zo de stabilitei­t van de internatio­nale energiemar­kt waarborgen...

Niets doen is daarom geen optie. Het zou Rusland en Iran vrij spel laten in Syrië en de belangen van de VS en hun bondgenote­n in het MiddenOost­en ondermijne­n.

Lesser ziet echter geen ‘grand strategy’ in Syrië. Niet bij de Amerikanen, maar ook niet bij de Russen. ‘Daarvoor is de chaos te groot.’

‘Assad is niet bereid te onderhande­len. Hij is volledig gefocust op overleven’ IAN LESSER German Marshall Fund

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Diplomatie­k topoverleg op het wereldtone­el gisteren, maar nog
Diplomatie­k topoverleg op het wereldtone­el gisteren, maar nog
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © afp, ap, reuters en epaefe ?? geen militaire actie.
© afp, ap, reuters en epaefe geen militaire actie.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Alyssa Weeks/afp ?? De Amerikaans­e destroyer USS Donald Cook ligt in de oostelijke Middelland­se Zee en kan met kruisraket­ten Syrische doelen raken.
© Alyssa Weeks/afp De Amerikaans­e destroyer USS Donald Cook ligt in de oostelijke Middelland­se Zee en kan met kruisraket­ten Syrische doelen raken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium