De Standaard

Zieken die werk hervatten, verliezen niets

-

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) stuurt de nieuwe regeling bij over langdurig werklozen die deeltijds werken.

BRUSSEL I Mensen met een kwetsbaar profiel die hun ziekteuitk­ering met een deeltijds (laag) loon combineren, moeten van de regeringMi­chel inleveren. Dat berichtte deze krant afgelopen week (DS 9 april). Als langdurig zieken deeltijds werken, staan ze een deel van hun uitkering af. Tot voor kort was dat op basis van het bedrag dat ze bijverdien­den. Sinds 1 april werd die berekening­swijze aangepast en hangt de uitkering af van hoeveel uren iemand het werk hervat. Dat gebeurde op initiatief van minister van Volksgezon­dheid De Block.

De ingreep kreeg veel kritiek. Wie bijna volledig het werk hervat, was in het nieuwe systeem minder goed af. In sommige scenario’s lagen de uitkeringe­n tot 200 euro per maand lager.

De Block stuurt daarom bij. Vanuit het kabinet klinkt het dat het niet de bedoeling was dat zieken financieel bestraft worden omdat ze het werk hervatten. Daarom voert de minister een overgangsm­aatregel in die garandeert dat niemand zijn uitkering ziet dalen.

Zieken die momenteel deeltijds werken, kunnen kiezen welk systeem voor hen het voordeligs­t is, schreef De Tijd. Als de nieuwe berekening­swijze nadelig uitdraait, kan de zieke zijn uitkering behouden volgens de oude berekening­smethode. ‘Die sociale correctie geldt voor wie aan zijn werkhervat­ting begonnen was en al een deeltijdse ziekteuitk­ering kreeg’, zegt het kabinet. ‘De zieken die in de toekomst deeltijds het werk hervatten, komen allemaal in het nieuwe systeem terecht.’ (blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium