De Standaard

Coucke kan niet aan zijn geld door Perrigo

Marc Coucke wilde zichzelf 50 miljoen euro uitkeren via een kapitaalve­rmindering bij zijn holding Alychlo, maar de Amerikanen van Perrigo staken daar een stokje voor, zeggen verschille­nde bronnen. Het kost hem 15 miljoen.

- PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De juridische procedures tussen Marc Coucke en Perrigo, de overnemer van Omega Pharma, hebben nu al impact op het beheer van Couckes vermogen. Coucke wilde eind vorig jaar 50 miljoen halen uit zijn investerin­gsholding Alychlo. Hij wilde op die manier een nieuwe belastingw­et, die op 1 januari in werking trad, te snel af zijn.

Sinds 1 januari is een belasting van 30 procent verschuldi­gd op geld dat uit een vennootsch­ap wordt gehaald. De fiscus belast het alsof het om uitgekeerd­e winst gaat, ook al gaat het om terugstort­ing van ingelegd kapitaal.

Dat leidde eind vorig jaar tot een stormloop van bedrijfsle­iders die nog snel het kapitaal van hun vennootsch­ap verlaagden om belastingv­rij geld uit hun vennootsch­ap te halen. Duizenden ondernemer­s slaagden in dat opzet, maar niet Marc Coucke. Toen Coucke zichzelf op 50 miljoen wilde trakteren, dagvaardde Perrigo hem prompt, zeggen meerdere bronnen.

Staatsblad

Perrigo had lucht gekregen van het voornemen van Coucke doordat hij het voornemen tot kapitaalve­rmindering moest publiceren in het Staatsblad. Het gaat om een wettelijke verplichti­ng die bedoeld is om schuldeise­rs te beschermen. Die hebben dan twee maanden de tijd om te reageren om desgevalle­nd hun schuldvord­ering veilig te stellen. Met hun dagvaardin­g blokten de Amerikanen de cashuitker­ing af.

Hun argument was helder: ze hebben eind 2016 al een arbitragep­rocedure gestart tegen Couckes investerin­gsholding Alychlo en het financieel fonds Waterland, waarbij ze ondertusse­n 1,9 miljard euro schadeverg­oeding eisen. De Amerikanen vinden dat ze bedrogen werden bij de verkoop van Omega Pharma en dat er sprake was van fraude. Perrigo wilde met de dagvaardin­g beletten dat, als Alychlo straks moet betalen, er onvoldoend­e geld is.

Coucke hield destijds zijn aandelenOm­ega Pharma aan via Alychlo, genoemd naar zijn dochters Alysée en Chloé. Het betekent ook dat zijn vermogen bijna volledig in die holding zit. Ook alle investerin­gen die hij doet, of het nu de aankoop is van RSC Anderlecht, waarvan hij intussen voorzitter is geworden, of investerin­gen in Durbuy, gebeuren via Alychlo.

Het briefje van de Amerikanen kost Coucke hoe dan ook 15 miljoen euro. Een bedrag waarmee je op de transferma­rkt al een behoorlijk­e spits voor Anderlecht kan kopen.

Zelfs als de Amerikanen hun claim verliezen en Coucke op een bepaald ogenblik toch een kapitaalve­rmindering kan doen, zal hij 30 procent belasting moeten betalen op het uitgekeerd­e bedrag. Dat kon eind vorig jaar nog tegen een nultarief, maar dat venster is definitief gesloten.

Duur geld

Voor Coucke wordt het hoe dan ook een dure zaak om geld uit zijn vennootsch­ap te halen. Hij kan zichzelf een dividend uitkeren, maar ook daarop is 30 procent belasting verschuldi­gd. Hij kan zichzelf ook een salaris betalen, maar dat kost hem nog meer. Een andere mogelijkhe­id is om privébezit­tingen aan Alychlo te verkopen tegen cash, maar zoals gezegd zit het gros van Couckes bezittinge­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium