De Standaard

Hoofd jury Nobelprijs voor Literatuur stapt op

-

Sara Danius, het hoofd van de jury voor de Nobelprijs voor Literatuur, is donderdaga­vond opgestapt. Ze lag onder vuur door de manier waarop ze een #MeTooaffai­re heeft afgehandel­d.

De zaak draait om JeanClaude Arnault, de echtgenoot van jurylid Katarina Frostenson, een man die zelf nauwe banden heeft met de Academie – hij zou al enkele keren de naam van de Nobelprijs­winnaar hebben gelekt (DS 8 december 2017). Arnault wordt door achttien vrouwen beschuldig­d van aanranding en verkrachti­ng. Vorige vrijdag werd na een interne stemming besloten Frostenson aan te houden als jurylid. Drie juryleden stapten op uit protest.

Kort na het terugtrede­n van Danius stapte ook Frostenson op als jurylid. Dat is ongebruike­lijk, en eigenlijk onmogelijk. De achttien leden van de Academie worden voor het leven benoemd. Al voor de affaire waren vier juryleden niet actief. Door het opstappen van nog eens vijf leden is nog maar de helft van de jury over. De Academie overweegt de regels aan te passen zodat juryleden bij leven kunnen worden vervangen.

De affaire leidt ook tot ongemak in de Zweedse politiek. Premier Stefan Löfven zei dat het aan de Academie is om het geloof in en het respect voor het instituut te herstellen. ‘Dit is belangrijk voor Zweden.’ (reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium