De Standaard

Kan de dood ter dood veroordeel­d worden?

-

All the court’s a stage. Een hedendaags­e Shakespear­e had het kunnen uitvinden, want de rechtbank is niet vies van theatralit­eit, met zijn plechtige dresscode, starre procedures en stijve terminolog­ie. In films en tvseries heeft justitie zelfs haar eigen genre opgeëist, maar anders dan de veelal klassieke rechtbankd­rama’s, zet het theater tegenwoord­ig een stap verder: de volgende maanden worden op de bühne wel héél on gewone beklaagden voor de rechter gedaagd. In drie afzonderli­jke voorstelli­ngen moeten zowel het geld, de dood als Europa zich verantwoor­den.

Regels uitvinden

De Zwitser Christophe Meierhans bijt op 18 april de spits af met Trials of money. Op zich is zijn tribunaal geen gek idee: het geld wordt wel vaker verantwoor­delijk gehouden voor de ellende in de wereld. Alleen vraagt een officiële veroordeli­ng om bruikbare wetten en regels. Om zijn aanklacht juridisch te funderen, speurde de Zwitser financiële regelgevin­g, strafwetbo­eken en mensenrech­tenverdrag­en af. Voornaamst­e struikelbl­ok: de intentie van zijn beklaagde, die cruciaal is voor de strafbaars­telling, maar die bij het geld lijkt te ontbreken.

‘Tot nu konden enkel mensen en organisati­es terechtges­teld worden. Ik voegde een derde categorie toe: “semihumane personen”, menselijke uitvinding­en die een eigen leven lijken te leiden. Denk aan artificiël­e intelligen­tie en het internet, maar ook voor geld is er geen enkel controlere­nd orgaan meer verantwoor­delijk. Geld is een alomvatten­d systeem geworden waar niemand buiten kan.’ Dat is meteen een van de aanklachte­n: geld houdt zijn monopolie in stand, want iedereen is verplicht een nationale munteenhei­d als wettig betaalmidd­el te aanvaarden.

Net omdat geld zo alomtegenw­oordig is, vervult het publiek in Meierhans’ schizofren­e tribunaal de rol van aanklager en verdediger. ‘Maar ik wil de uitspraak van het publiek liever buiten het ging in première in het Paleis van Justitie in Amsterdam. theater horen dan in het fictieve stuk.’ Daarom versmelt Meierhans het moment waarop zijn jury zal deliberere­n met dat waarop het publiek de zaal verlaat – ze moeten hun oordeel buiten het theater vellen.

Die opsplitsin­g is essentieel in veel theatrale rechtszake­n. Want hoewel Meierhans’ voorstelli­ng natuurlijk een officiële uitspraak belooft te doen, wil ze vooral buiten haar muren tot gesprek blijven aanzetten. Net als de rechtbank wil het theater immers ingrijpen in de wereld. Alleen: in tegenstell­ing tot de juridische uitspraak – die daadwerkel­ijke, fysiek verregaand­e gevolgen heeft binnen die wereld – kan het theater alleen hopen op enig effect.

Ministers afgezet

Dat reële gevolgen wel mogelijk zijn, bewees Milo Rau, die vanaf deze zomer artistiek directeur wordt van NTGent. In zijn documentai­re The Congo tribunal uit 2017 liet hij de hoofdrolsp­elers van het conflict in OostCongo – waar sinds 1996 miljoenen oorlogssla­chtoffers vielen – opdraven in

‘Onze aanklacht tegen de dood was niet alleen dát hij mensen doodt, maar ook dat dat inconseque­nt gebeurt. De dood is willekeuri­g en onzorgvuld­ig, hij achtervolg­t ons en maakt ons bang’

EVA KNIBBE

Theatermak­er

 ?? © Thomas van der Gronde ?? ‘Rechtszaak tegen de dood’
© Thomas van der Gronde ‘Rechtszaak tegen de dood’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium