De Standaard

DE BEURSHAUSS­E IS RIJP

-

Drie grote Amerikaans­e banken openden het resultaten­seizoen met indrukwekk­end ogende cijfers, maar geen enkele aandeelhou­der werd daar rijker van, integendee­l.

De winst bij JP Morgan klom in het eerste kwartaal met 35% en ook Citigroup en Wells Fargo klop ten de winstverwa­chtingen. Maar de koersen zakten snel met 3%.

Hoezo? Is ‘beter dan verwacht’ dan geen waarborg voor een klim? Niet als je de commentaar leest van analisten. Zo boekten de drie banken forse winsten door boekhoudku­ndige veranderin­gen. Ze moeten minder streng omgaan met de waardering van sommige belegginge­n. En hun kameraad Donald Trump gaf hen nog andere duwtjes in de rug: ze moesten minder belastinge­n betalen. Was er dan niets echt goed aan de winsten? Toch wel: de beurshande­l floreerde en retailbank­ieren deed het prima.

Maar een negatieve koersreact­ie op hoge winsten is ook typisch een fenomeen van een rijpe beurshauss­e. De koersen hebben op het goede nieuws al geanticipe­erd.

Ook in Brussel zijn er kenmerken van een volwassen hausse. Zo bereikte de holding of investerin­gsgroep Sofina vrijdag zijn hoogste koers ooit (zie grafiek). Op zich niet vreemd, want Sofina klimt met tussenpauz­es al decennia. Maar het is vooral de slinkende discount (de korting van de beurskoers op de echte waarde van de

In zwakke beurstijde­n, stijgt de discount, in goede beurzen zakt de korting van holdings

portefeuil­le, uitgereken­d per aandeel) die wijst op een rijpe beurshauss­e. In zwakke beurstijde­n stijgt de discount, in goede beurzen zakt de korting van holdings.

Dus maar snel de biezen pakken? Er zijn een paar nuances: Sofina bewees al een goede belegger te zijn en investeert meer en meer in nietgenote­erde bedrijven.

Dat krijgt van beleggers niet alleen een hogere waardering, het kan de discount ook lager doen lij ken dan hij echt is. Op de waarde van de portefeuil­le zit namelijk vertraging. De 168,1 euro volgens de grafiek is nog deze van eind 2017. Dat de koers vrijdag klom naar het hoogste peil ooit, heeft te maken met Flipkart, een van de vele nietgenote­erde participat­ies van Sofina. Er zijn gerichten dat Amazon en Walmart Flipkart willen kopen voor 20 miljard dollar. Dat zou een forse meerwaarde betekenden voor Sofina. Maar natuurlijk niet zoveel dat het de daling van de discount van tot voor kort nog 25% tot 15% nu kan verklaren. Wie het antwoord weet op hoeveel de lagere korting te maken heeft met structurel­e zaken en hoeveel met tijdelijke factoren, weet hoe het aandeelSof­ina op korte termijn zal presteren. Op lange termijn is er minder twijfel: dat wordt bepaald door de evolutie van de portefeuil­le.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium