De Standaard

België verhoogt humanitair­e hulp

Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo trekt het humanitair­e budget voor Congo op van 17 naar 25 miljoen euro.

-

‘We zullen het menselijk lijden pas kunnen beëindigen als de Congolese leiders deze crisis serieus nemen’

ALEXANDER DE CROO Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking

BRUSSEL I De humanitair­e noden zijn er enorm, maar toch waren de Congolese autoriteit­en gisteren niet afgezakt naar Zwitserlan­d waar een internatio­nale donorconfe­rentie voor het land plaatshad. Kinshasa vindt dat de ernst van de situatie overdreven wordt. De Croo (Open VLD) noemde de Congolese afwezighei­d ‘onbegrijpe­lijk’. ‘We zullen het menselijk lijden pas kunnen beëindigen als de Congolese leiders deze crisis serieus nemen.’

Minister De Croo kondigde aan dat het humanitair­e budget voor Congo dit jaar opgetrokke­n wordt van 17 naar 25 miljoen euro. Met die verhoging wil de regering internatio­naal een signaal geven en andere landen vragen ook meer inspanning­en te doen. Daarnaast moet de verhoging ook een nieuwe uiting zijn van de Belgische solidarite­it met de Congolese bevolking.

Meer dan 13 miljoen Congolezen verkeren vandaag in humanitair­e nood. Met 4,5 miljoen burgers op de vlucht in eigen land telt Congo het grootste aantal ontheemden op heel het Afrikaanse continent, wereldwijd moet het alleen Syrië laten voorgaan. Het zware geweld in verschille­nde streken is de grootste oorzaak van de vluchtelin­genstroom. Als de conflicten zich niet stabiliser­en, wordt gevreesd voor 7 miljoen ontheemden tegen eind dit jaar.

Behalve de 25 miljoen euro die rechtstree­ks naar projecten in Congo gaan, wordt ook de onrechtstr­eekse hulp verhoogd. De Belgische bijdrage aan de financieri­ng van humanitair­e partnerorg­anisaties en humanitair­e donorfonds­en wordt verhoogd tot 90 miljoen euro, een stijging met 10 procent. Al die organisati­es zijn ook in Congo actief.

Ngo’s onder druk

In een interview met Jeune Afrique vuurde de Congolese minister van Buitenland­se Zaken donderdaga­vond een nieuw schot voor de boeg af, vooral richting België. Ngo’s die het Belgische geld aannemen, zouden een verbod krijgen om in Congo te werken.

De Croo richtte zijn laatste woord tot de Congolezen zelf. ‘Weet dat u niet alleen bent, weet dat we, de internatio­nale gemeenscha­p en België, aan uw kant blijven staan.’

De vicepremie­r toont zich ook tevreden met de internatio­nale aandacht voor Congo. Alles samen werd de humanitair­e hulp aan het land gisteren op de conferenti­e bijgesteld tot 530 miljoen dollar. (belga)

 ?? © belga ?? Alexander De Croo haalde zwaar uit naar de Congolese leiders.
© belga Alexander De Croo haalde zwaar uit naar de Congolese leiders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium