De Standaard

Straten rond Manneken Pis worden autovrij

-

De stad Brussel heeft beslist dat de straten rond Manneken Pis nog deze maand autovrij worden. Drummen voor een plekje op het veel te smalle voetpad op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraa­t, zal dus niet meer nodig zijn. Alleen taxi's, fietsen en hulpdienst­en mogen nog in de Eikstraat, de Stoofstraa­t en de Rozendaal rijden. Tussen 4 en 11 uur 's ochtends kan er nog geleverd worden, zij het dat de maximumsne­lheid op twintig kilometer per uur gebracht wordt. Voetganger­s hebben altijd en overal voorrang.

Volgens schepen van Mobiliteit, Els Ampe (Open VLD), wordt daarmee ingegaan op de vraag van handelaars en buurtbewon­ers. ‘De veiligheid van de vele voetganger­s die Manneken Pis en het standbeeld van Jacques Brel bezoeken zal gevoelig verbeteren’, zegt ze.

Het was vooral de vereniging van de Vrienden van Manneken Pis die aandrongen op een autovrije zone. ‘Bij gelegenhed­en met veel volk werd de straat al eens afgesloten, maar sinds de terroristi­sche aanslagen zijn wij vragende partij voor een permanente regeling’, zegt voorzitter Edmond Vandenhaut­e. ‘Er moet maar eens een gek met zijn auto inrijden op die toeristen. We hopen ook dat de mensen al eens sneller te voet de Eikstraat inslaan. Daar bevindt zich de garderobe van Manneken Pis.’ (rdb)

‘Er moet maar eens een gek met een auto op al die toeristen inrijden’ EDMOND VANDENHAUT­E Vrienden van Manneken Pis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium