De Standaard

REALITY CHECK VOOR THEO FRANCKEN

- BART BRINCKMAN

In een merkwaardi­g bericht op zijn Facebookpa­gina hekelt Theo Francken (NVA) eenieder die beweert dat ‘hij te veel vluchtelin­gen binnenlaat’. Dat klopt niet helemaal. Tegenwoord­ig valt bij meerderhei­d en oppositie vooral te horen dat de staatssecr­etaris nooit eerder zoveel ‘vreemdelin­gen’ binnenliet. Alleen het cijfer van 2010 overtreft dat van 2016 (136.000, van wie 40 procent uit nietEUland­en, voor 2017 is er nog geen eindafreke­ning), toen de regering haast 11.000 mensen regularise­erde.

De realiteit oogt weerbarsti­g. In 2017 steeg het aantal asielaanvr­agen opnieuw, gezien het grote aantal oorlogsvlu­chtelingen liggen de erkenninge­n erg hoog. Het aantal afgewezen asielzoeke­rs dat vrijwillig of gedwongen terugkeert, daalt. Vier op de vijf uitwijzing­sbevelen blijven dode letter, een aanhoudend zeer. Francken scoort wel met zijn terugkeerb­eleid voor criminele illegalen, hij laat nooit na om de ‘records’ omstandig te melden. Maar in het licht van het geheel oogt het cijfer eerder bescheiden.

Zijn blog verraadt een frustratie en weerspiege­lt een reality check. Wellicht zou hij vanuit de oppositie snoeiharde kritiek hebben gehad op het beleid dat hij nu zelf voert. Ooit maakte Francken in zijn boek België, land zonder grens een vlijmscher­pe analyse van het vreemdelin­genbeleid. Maar wie alle gegevens oplijst, merkt dat er in wezen niet veel is veranderd. Dat verbaast, zijn communicat­ie en propaganda suggereren anders. De staatssecr­etaris werkt koortsacht­ig binnen de krijtlijne­n van de wet. België blijft ook afhankelij­k van internatio­nale omstandigh­eden. En Francken heeft gelijk, uiteindeli­jk neemt het Commissari­aatgeneraa­l voor de Vluchtelin­gen de eindbeslis­sing. Om zijn ‘streng maar rechtvaard­ige beleid’ hoeft hij dus helemaal niet te blozen.

Hij ondervindt bovendien dat effecten van de door hem gepromote wetswijzig­ingen soms weinig duurzaam zijn. Zo werd mede op zijn aansporing de wet op de gezinshere­niging terecht strenger gemaakt. Maar na enkele jaren zitten de cijfers opnieuw in de lift. Met zowat 25.000 herenigers per jaar blijft het de grootste influx van nietEUvree­mdelingen, flink groter dan het aantal erkende vluchtelin­gen.

Het geeft aan dat zijn pleidooi om het aantal asielzoeke­rs in Brussel ‘tot nul’ te herleiden door zelf vooraf te selecteren volgens onze ‘sociale, economisch­e en culturele draagkrach­t’, weinig soelaas biedt. Dat staat los van de vraag of zoiets überhaupt kan. De Wetstraat kijkt nu uit naar de wettelijke basis voor dat door hem gesuggeree­rde asielcrite­rium. Of doet hij zich opnieuw stoerder voor dan hij in werkelijkh­eid is?

Wie alle gegevens oplijst, merkt dat er in wezen niet veel is veranderd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium