De Standaard

Welke missie heeft Trump dan volbracht?

Iedereen lijkt, op wat retoriek na, tevreden met de luchtaanva­llen op chemische installati­es – het regime van president alAssad inbegrepen.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK BEIROET I

De kruisraket­ten en gevechtsvl­iegtuigen van de VS, Britten en Fransen raakten in de nacht van vrijdag op zaterdag drie chemische installati­es en ‘onderzoeks­centra’ in Syrië, als vergelding voor de chemische aanval op de rebellenst­ad Douma vorige week. Doden vielen er naar verluidt niet, maar de Verenigde Staten zeggen ‘het hart van het chemische wapenprogr­amma’ van Assad te hebben uitgeschak­eld.

Of dat zo is, moet nog blijken. In 2013 had Assad al eens ‘al’ zijn chemische wapentuig opgegeven, na een eerdere dreiging van een Amerikaans­e aanval. Toen bleken er al snel meer chemische installati­es te bestaan dan gemeld, getuige de gasaanvall­en die sindsdien bleven volgen. In die zin moet de operatie van de ‘tripartite’ van zaterdag meer worden begrepen als een signaal dan als een poging om met militaire middelen feiten op het terrein te veranderen.

De voormalige Britse diplomaat Tom Fletcher schreef op Twitter: ‘Nu het stof neerdwarre­lt, zijn de aanvallen in Syrië geen reden tot feestviere­n. Ze waren een noodza kelijke straf voor chemische aanvallen op burgers. De waarheid is dat we niet weten of ze Assad in de toekomst zullen afschrikke­n. Maar het is juist dat te proberen.’

Bij de Syrische oppositie overweegt teleurstel­ling dat de coalitie niet verder is gegaan dan dat: er werden geen militaire luchthaven­s gebombarde­erd van waaruit helikopter­s vertrekken met chemische en andere bommen, noch de Syrische luchtafwee­r.

‘Het regime stopt vandaag met het gebruik van chemische wapens, op aandringen van Rusland’, schreef de Syrische professor Amr alAzm. ‘Het gaat nu terug naar barrel bombs (geïmprovis­eerde tuigen die tal van burgers doden) en andere “normale wapens’’, tot ze opnieuw chemische wapens nodig hebben in hun volgende campagnes in Rastan, Idlib of Deraa. De internatio­nale gemeenscha­p spendeerde miljarden dollars en krijgt er niets voor terug.’

Het cijfer dat steeds weer naar boven komt, is dat chemische wapens in de Syrische oorlog naar schatting tweeduizen­d mensen hebben gedood, terwijl de totale dodentol ergens tussen de 300.000 en 500.000 wordt geschat, terwijl tienduizen­den poli tieke gevangenen wegkwijnen en worden gefolterd in Assads gevangenis­sen, en tienduizen­den anderen ‘spoorloos’ zijn.

Toch stelde de Amerikaans­e president, Donald Trump, dit weekeinde trots: ‘Missie volbracht.’ De chemische wapens zijn een symbooldos­sier, ook al omdat de Chemische Wapensconv­entie die Assad in 2013 noodgedwon­gen onderteken­de, erg duidelijk is in het verbod op de productie en het gebruik van de tuigen. Anders dan zijn voorganger, Barack Obama, kan Trump nu zeggen dat hij al twee keer militair is opgetreden na de inzet ervan – in april 2017 en zaterdag.

Derde Wereldoorl­og

In vele hoeken weerklonk ook een zucht van opluchting omdat Trump, na zijn oorlogsret­oriek van vorige week, koos voor een meer symbolisch­e aanval die Rusland niet te hard in de gordijnen joeg. Er kwam dan toch geen Derde Wereldoorl­og, geen begin van een poging tot regime change, geen onvoorspel­bare escalatie waarbij Israël, Iran of de Libanese Hezbollah slaags raken. In plaats van een march of folly leek het gisteren bijna business as usual.

In de VNVeilighe­idsraad haalde de Russische ambassadeu­r zaterdag haast obligaat uit naar het ‘hooliganis­me’ van de VS, maar andere Russische diplomaten in Moskou lieten gisteren optekenen dat ‘er elke reden is om aan te nemen dat de VS na de aanvallen op Syrië gretig zijn om over te gaan naar een strategisc­he dialoog’. En: ‘In de Amerikaans­e regering zijn er specifieke mensen met wie het mogelijk is te praten.’

Vrij vertaald: Trump mag dan een emotionele windhaan zijn zonder enig strategisc­h plan, maar de haast nette manier waarop de VS en Rusland elkaar zaterdag in Syrië hebben ontzien, wil zeggen dat er ook te praten valt. Al kan dat wel bemoeilijk­t worden door de nieuwe sancties tegen Moskou die de VS volgens VNambassad­eur Nikky Haley vandaag zullen aankondige­n.

Zelfs het regime van president alAssad bleek zaterdag, ondanks enige retoriek, best tevreden met de beperkte aanvallen. Die boden de gelegenhei­d om in de straten van Damascus te vieren hoe slagvaardi­g het regime wel is. Intussen gaat de Syrische oorlog gewoon door, want veertig procent van het grondgebie­d is nog niet in handen van Assad. Alleen al dit jaar, vier maanden oud, moesten nog eens 700.000 Syriërs op de vlucht voor het oorlogsgew­eld.

Chemische wapens kostten naar schatting 2.000 mensen het leven, de totale dodentol ligt na zeven jaar oorlog tussen de 300.000 en 500.000

 ?? © Hassan Ammar/ap ?? Syrisch luchtafwee­rgeschut boven Damascus tijdens de raketaanva­llen van vrijdagnac­ht.
© Hassan Ammar/ap Syrisch luchtafwee­rgeschut boven Damascus tijdens de raketaanva­llen van vrijdagnac­ht.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium