De Standaard

‘Levensmoeh­eid’ dekt de lading niet

Euthanasie bij ‘ouderdomsk­walen’ roept weleens vragen op. Een zopas voorgestel­de analyse leert dat 57 procent van de patiënten terminaal was.

- VAN ONZE REDACTRICE

BRUSSEL I De voorbije jaren dook ‘polypathol­ogie’ – of een verzamelin­g van (ouderdoms)kwalen – op in de verslagen van de federale evaluatiec­ommissie euthanasie. Het ging tussen 2013 en 2016 met 11 procent om het tweede grootste motief voor euthanasie. Tien jaar eerder waren er geen honderdjar­igen die om euthanasie vroegen. Die zijn er nu mondjesmaa­t ook al (zie inzet).

Maar wat zit achter die noemer? Gaat het om mensen die normale ouderdomsv­erschijnse­len ervaren en tegelijk eenzaam of levensmoe zijn? Een analyse van de overlijden­s uit de twee jongste verslagen van de euthanasie­commissie vertelt een ander verhaal. Het betreft de verslagen van 201314 en van 201516, samen goed voor 7.784 overlijden­s door euthanasie waarvan 870 vanwege polypathol­ogie.

Die laatste werden diepgaande­r geanalysee­rd door de artsen Luc Proot en Willem Distelmans, beiden lid van de euthanasie­commissie. Dat gebeurde op basis van de meldingsfo­rmulieren door de behandelen­de artsen. Proot stelde de resultaten voor op een symposium naar aanleiding van vijftien jaar Leif vzw.

Er blijkt om te beginnen veel ‘somatisch’ lijden, veroorzaak­t door een chronische aandoening, mee gemoeid te zijn. In 51 procent van de gevallen ging het om hart en vaatlijden. Vaak bevond de aandoening zich in een gevorderde fase, waarbij er amputaties van de ledematen waren geweest of de patiënt kortademig en bedlegerig was.

Gewrichtsp­ijn

Een andere grote groep (48 procent) was getroffen door polyartros­e of polyartrit­is, die gepaard ging met ondraaglij­ke gewrichtsp­ijn en/of osteoporos­e (botontkalk­ing) met wervelinde­ukings of andere fracturen. Een derde van de patiënten had ernstige gezichts en gehoorstoo­rnissen. Telkens zowat een vijfde leed aan een neurologis­che aandoening, een uitgezaaid­e kanker, terminale kortademig­heid of nierinsuff­iciëntie.

Meestal was meer dan één lichaamsst­elsel aangetast. ‘Bijvoorbee­ld: een patiënte die al langer aan de dialyse ligt vanwege nierfalen en ook een hartkwaal heeft, die je vanwege het nierfalen niet goed kunt behandelen. Op een dag is ze de 85 al voorbij en komt daar nog kanker bij’, zegt Luc Proot.

‘Geen van die aandoening­en hoeft onmiddelli­jk terminaal te zijn, maar samen zijn ze gezien de hoge ouderdom niet goed te behandelen. Door de verouderin­g van de bevolking zul len we dit steeds vaker meemaken.’

Polypathol­ogie kan ook jongere mensen treffen en het was inderdaad ruim honderd keer het motief voor euthanasie bij mensen jonger dan 70 jaar. ‘Maar doorgaans worden chronische aandoening­en erger naarmate iemand ouder wordt, waarbij ze dan ook de levenskwal­iteit van de patiënt in het gedrang brengen en het lijden verhogen’, zegt Proot.

Hij raadt collegaart­sen aan om telkens voor elke aandoening apart de afweging te maken, op basis van wetenschap­pelijke schalen: hoe ver is de aandoening gevorderd, wat is er nog aan te doen, hoe lijdt de patiënt? Vervolgens moet, bij een euthanasie­aanvraag, de ‘afweging in toto’ worden gemaakt.

‘Doorgaans worden chronische aandoening­en erger met de leeftijd, waarbij ook de levenskwal­iteit in het gedrang komt en het lijden verhoogt’

LUC PROOT

Arts en lid van de euthanasie­commissie

Hopelooshe­id

Bij vier op de tien patiënten bleek minstens één aandoening terminaal. In een kwart van de gevallen waren alle aandoening­en dat al. In ruim de helft van de gevallen schatte de arts dat de patiënt binnen afzienbare tijd zou overlijden.

Psychisch lijden werd wisselend beschreven. In 143 euthanasie­verslagen vanwege polypathol­ogie werd geen melding gemaakt van psychisch lijden. Misschien oordeelde de arts dat het somatisch lijden al erg genoeg was?

Bij 40 procent was er existentie­el lijden – gevoelens van uitzichtlo­osheid, zinlooshei­d, hopelooshe­id. Bijna even vaak was er sprake van psychoemot­ioneel lijden: somberheid, verlies aan waardighei­d, enzovoort. Bij een op de vier was er sociaal lijden aanwezig. Maar slechts in 47 gevallen was het psychisch lijden het voornaamst­e motief.

Bij driekwart van de patiënten werd een psycholoog of psychiater geraadplee­gd. ‘Een goede zaak’, zegt Proot. ‘Ook bij fysiek lijden is de doodswens het resultaat van een intensief innerlijk proces, dat niet over het hoofd mag worden gezien. Wij adviseren artsen om ook dit aspect altijd goed te bevragen.’

 ??  ?? Door de verouderin­g van de bevolking zullen we steeds vaker meemaken dat de combinatie van kwalen, gezien de hoge leeftijd, niet goed te behandelen is. © Ton Toemen/hh
Door de verouderin­g van de bevolking zullen we steeds vaker meemaken dat de combinatie van kwalen, gezien de hoge leeftijd, niet goed te behandelen is. © Ton Toemen/hh
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium