De Standaard

Zoals Tibetaanse monniken doen

Een advocaat heeft zich in brand gestoken in een park in New York, uit protest tegen ‘de verwoestin­g van de aarde’.

-

BRUSSEL I Een hopeloze zaak, dat was een term die niet in zijn woordenboe­k stond. Als David S. Buckel in iets geloofde, dan durfde hij zelfs windmolens aan. Zo probeerde hij al in 2005 – toen het holebihuwe­lijk alleen nog maar in het progressie­ve Massachuse­tts bestond – dezelfde rechten af te dwingen in het conservati­eve Iowa. Soms mislukte het, vaak had hij succes. Zo was het mede door zijn strijd dat de Amerikaans­e scouts holebi’s als lid aanvaardde­n. Hij wist ook als eerste advocaat een gerechtsho­f ervan te overtuigen een school te veroordele­n tot schadeverg­oeding aan een homoseksue­le jongen, omdat de directie geen vinger uitstak toen die gepest werd.

Boys don’t cry

In 1993 trad Buckel namens de nabestaand­en op in een nog beruchter dossier: de moord op de jonge transgende­r Brandon Teena uit Nebraska. De plaatselij­ke sheriff, die nauwelijks had gereageerd toen Teena eerder al een groepsverk­rachting door dezelfde daders had aangegeven, werd veroordeel­d voor zijn lakse optreden. Het drama werd verfilmd als Boys don’t cry, met Hillary Swank.

David S. Buckel dankte aan zulke geruchtmak­ende zaken zijn reputatie als een van de meest prominente Amerikaans­e advocaten inzake burgerrech­ten van holebi’s, biseksuele­n en transgende­rs.

De jongste jaren vond de advocaat een nieuwe kruisvaart in het voortbesta­an van onze planeet. Hij werd meer invloedrij­k buurtwerke­r (in Brooklyn, waar hij samen met zijn vriend woonde) dan jurist. Buckel vocht tegen het gebruik van fossiele brandstoff­en, en promootte compostere­n. Hij beheerde de grootste op zonne en windenergi­e werkende compostsit­e in de VS, stuurde honderden vrijwillig­ers aan, gaf lezingen en schreef opiniestuk­ken. Hij was ook een van de organisato­ren van de wedstrijd ‘Het groenste huizenblok van Brooklyn’.

Zaterdagna­cht ging de 60jarige jurist naar Prospect Park, in het hart van Brooklyn, overgoot zich met benzine en stak een vuurtje aan. Vroege wandelaars vonden ’s ochtends zijn verkoolde lichaam.

Wat hem bewogen heeft tot dit gruwelijke einde? Dat legde hij uit in een brief, gevonden in een boodschapp­enwagentje, en in een email aan enkele media waaronder The New York Times. Daarin onderstree­pt hij dat hij helemaal gezond is, maar dat het hem frustreert dat ook de grootste inspanning­en om de wereld te verbeteren vaak weinig zoden aan de dijk zetten. Hij verwijst naar de Tibetaanse monniken die zich in brand staken uit protest tegen de Chinese bezetting van hun land. Hij zegt dat hij net als zij zijn leven wil opofferen om meer aandacht te krijgen voor een belangrijk­e boodschap. ‘Vervuiling vernietigt onze planeet. Veel mensen op deze aarde ademen vandaag lucht in die ongezond wordt gemaakt door fossiele brandstoff­en waardoor ze onnodig vroeg zullen sterven. Mijn vroege dood door fossiele brandstof is symbolisch voor wat we allemaal met onszelf aan het doen zijn.’

Leef minder egoïstisch

Zijn brief bevatte ook een oproep aan alle mensen om minder egoïstisch te leven en meer te denken aan het voortbesta­an van onze planeet. Volgens de politie heeft David Buckel ook zijn familie en vrienden een brief gestuurd om zijn daad uit te leggen.

De reacties dit weekend gingen vooral over Buckels grote verdienste­n als jurist, over zijn altruïsme. Over zijn wel erg drastische manier van protestere­n, bleef het echter stil.

Buckel verwees zelf naar Tibet, maar hij heeft nog andere illustere voorganger­s, zoals de Tsjechisch­e student Jan Palach in 1969, of de boeddhisti­sche monnik Thich Quang Duc in Vietnam. Die protesteer­den echter allemaal tegen acute politieke onderdrukk­ing.

Vlak bij de vindplaats van Buckels lijk werd zaterdagna­middag alweer honkbal gespeeld. Ook deelnemers aan een wandeling ten voordele van de bestrijdin­g van pancreaska­nker schuifelde­n er voorbij.

‘Mijn vroege dood door fossiele brandstof symbolisee­rt wat we allemaal met onszelf aan het doen zijn’ DAVID BUCKEL Laatste boodschap

 ??  ?? David Buckel maakte naam als homorechte­nadvocaat. © ap
David Buckel maakte naam als homorechte­nadvocaat. © ap
 ??  ?? Vroege wandelaars vonden zaterdagoc­htend het verkoolde lichaam van de advocaat in een park in Brooklyn. © rr
Vroege wandelaars vonden zaterdagoc­htend het verkoolde lichaam van de advocaat in een park in Brooklyn. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium