De Standaard

‘WIJ ZIJN DE MEERDERHEI­D, NIET ORBAN!’

- (rtr) © Bernadett Szabo, reuters

In de hoofdstad Boedapest zijn zaterdag tienduizen­den Hongaren op straat gekomen om te betogen tegen het Hongaarse kiessystee­m en tegen de haatcampag­ne jegens migranten van de regering van premier Viktor Orban. De organisato­ren spraken zelf van 100.000 demonstran­ten, hoofdzakel­ijk jongeren.

Onder de slogan ‘Wij zijn de meerderhei­d’ eisten ze een hertelling van de stemmen bij de verkiezing­en van 8 april, die de Fideszpart­ij van Orban een tweederdem­eerderheid opleverden in het parlement. De jongste dagen doken er her en der berichten op dat er bij de telling van de stemmen onregelmat­igheden plaatsvond­en in het voordeel van Fidesz.

De organisato­ren van de betoging, die naar eigen zeggen geen banden hebben met politieke partijen, riepen via Facebook ook op tot vrije media, een nieuwe kieswet en meer samenwerki­ng tussen de oppositiep­artijen. Het succes van Orban is mee te danken aan de onderlinge verdeeldhe­id van de oppositie.

‘Viktor Orban is vergeten waar hij vandaan komt’, riep Ors Lanyi, een van de organisato­ren, in een toespraak. Een popzanger bracht een nummer waarin hij de ‘pseudocrat­ie’ van Orban hekelde.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium