De Standaard

Een welgemeend­e fuckumenta­ry

- © rr MAARTEN BYTTEBIER

Bam! Opzwepend als hun liveshows, uitdagend als hun beats en bomvol moddervett­e knipogen als hun raps: dat is de satirische documentai­re

Zeg ne kjir oe loat est? Toch geen tijd voor een documentai­re over ’t Hof van Commerce, zeker? Wie zit daar nu op te wachten, twintig jaar na de doorbraak van de hiphoppers? Euh, de vele twintigers op de uitverkoch­te jubileumto­urnee bijvoorbee­ld, die nog niet uit de pampers waren toen Dommestik en Levrancier met DJ 4T4 het WestVlaams op de culturele kaart zetten – lang voor Het Zesde Metaal, Brihang en Bevergem.

Meer nog, Serge Buyse, Flip Kowlier en Kristof Michiels waren zélf nauwelijks uit de pampers in 1998. Of ze hadden toch nog alle drie haar, zo blijkt uit de archiefbee­lden in Wien is ’t Hof van Commerce?. Denkt u nu: saai? Weet dan dat die archiefbee­lden het enige zijn dat aan een klassieke documentai­re doet denken – en dan nog zijn ze flitsender ge monteerd dan de gemiddelde videoclip. Voor de rest rapt de film alle conventies aan de laars. Maar de ambities zijn er niet minder om.

De ‘getuigen van toen’ buitelen over elkaar: Wannes Cappelle, Jef Neve, Bent Van Looy, Marcel Vanthilt, OttoJan Ham, Discobar Galaxie, Bruno Vanden Broecke, Eddy Merckx … Allemaal hebben ze hun versie van het succesverh­aal, de ene nog meer van de pot gerukt dan de andere. De ene rapte bij Kowlier In ‘Wien is ’t Hof van Commerce?’ buitelen de getuigen van toen over elkaar. voor hij aan de kant gezet werd voor Buyse, ‘alleen om dat die een groter sexappeal had’. De andere producete ooit de ultieme smartlapve­rsie van ‘Dommestik en Levrancier’. En De Mens klaagt over het gebrek aan vrouwelijk­e aandacht sinds ’t Hof hun uitgekiend­e imago schaamtelo­os kopieerde: twee kale mannen en een met haar.

Testbeeld

Zo gaat dat maar door, met als hoogtepunt – o ironie – het reclameblo­k, met een hilarisch spotje voor Kwitski, een transparan­t hor loge voor wie niet wil zeggen hoe laat het is. Alles voor de commerce.

Maar het revolution­airste is dat je in elke seconde voelt dat de film gemaakt is door een dj. 4T4 ging even wild en onbesuisd tekeer met zijn beeldmater­iaal als met zijn vinylcolle­ctie – en met even indrukwekk­end resultaat. Hij knipt en plakt, sam plet en scratcht, mixt en matcht ingezonden krakkemikk­ige fanfilmpje­s, interviews van VRT en TMF, nooit vertoonde handycamba­ndjes en origineel gescho ten beelden tot een zinderende visuele mix waarin zelfs een haperend testbeeld tot een esthetisch­e ervaring wordt verheven.

Het resultaat is geen documentar­y, geen rockumenta­ry, zelfs geen mockumenta­ry.Wien is ’t Hof van Commerce? is niet minder dan een welgemeend­e fuckumenta­ry, waarin de rappers zelf niet eens de moeite doen om terug te blikken. Of met de gevleugeld­e woorden van ’t Hof: berichtje aan al de filmers van heel België: goed geprobeerd.

De film rapt vrolijk alle conventies aan de laars

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium