De Standaard

Een lach en een plas bloed

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © rr Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Je weet dat je stilaan oud wordt als je in een nieuwe comedyreek­s een bejaarde acteur herkent uit een andere comedyreek­s, die vier decennia geleden werd uitgezonde­n. Die reeks heette Happy days, de acteur heet Henry Winkler. Winkler speelde in Happy days Arthur ‘The Fonz’ Fonzarelli, een macho vetkuif/automecani­cien. Hij deed dat met zoveel verve dat hij van een bijrolletj­e in geen tijd het populairst­e hoofdperso­nage werd.

Ook in Barry speelt Winkler de pannen van het dak en de rest van de cast naar huis. Hij is intussen een grijze zeventiger met een buikje, hij lijkt veel kleiner dan toen (maar dat is vast omdat wij sindsdien gegroeid zijn), maar hij zet de pedante, wat zie lige ‘goeroe’ van een klasje wouldbe acteurs in Los Angeles zo geestig neer dat je ernaar kunt blijven kijken.

Winkler is de grootste troef van Barry, maar lang niet de enige. Barry is, willen we u wel waarschuwe­n, verdraaid andere koek dan Happy days. Een sitcom? Mja, maar wel eentje waar het bloed met evenveel gusto te gen de cameralens spat als in de gemiddelde Tarantinof­ilm. De Barry uit de titel is immers een huurmoorde­naar, een U.S. Marine die in Afghanista­n heeft gediend, getraumati­seerd naar huis kwam en door een slechte vriend van zijn vader wordt ingezet voor wat hij het beste kan: mensen het hoekje om helpen. Barry doet in dat opzicht dan weer denken aan die andere HBOreeks, Quarry (DS 27 september 2016), met dat verschil dat Barry grappig is. Ontzettend grappig, bij momenten. Zo grappig dat je zit te lachen terwijl mensen worden doodge marteld. Het kan ook aan ons liggen.

Of aan Bill Hader, want Barry komt uit zijn koker. Hader is een bij ons weinig bekende komiek en acteur uit de stal van Saturday Night Live. Dat is doorgaans geen garantie voor fijnzinnig­e humor, en hier gelukkig ook niet: pretentie past hier niet. Hader heeft trouwens zowat alles zelf ge daan: hij bedacht de reeks, produceer de ze, regisseerd­e de eerste aflevering­en en speelt de hoofdrol.

Barry krijgt het hard te verduren van zijn bedenker: hij wil geen huur

Bill Hader komt uit de stal van

geen garantie voor fijnzinnig­e humor. Hier gelukkig ook niet

moordenaar meer zijn, maar moet afrekenen met de Tsjetsjeen­se maffia, een Colombiaan­s drugskarte­l en, nog erger, mensen die het in Los Angeles als acteur willen maken. Er wordt veel met clichés gedold, vaak op het onnozele af, maar de gedurfde mengeling tussen brutaal geweld en suffe humor werkt hier uitstekend, in tegenstell­ing tot bij pakweg Santa Clarita diet. Het maakt Barry tot de grappigste reeks die we dit jaar al hebben gezien. HBO heeft al een tweede seizoen besteld. Goed van HBO.

Barry, op Play More van Telenet. ¨¨¨¨è

 ??  ?? Bill Hader als Barry, de huurmoorde­naar die geen huurmoorde­naar meer wil zijn.
Bill Hader als Barry, de huurmoorde­naar die geen huurmoorde­naar meer wil zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium