De Standaard

‘Kremlin bespioneer­de Skripal minstens al sinds 2013’

- © afp

Volgens Londen werkt Rusland sinds de jaren 2000 aan een programma voor de ontwikkeli­ng van het zenuwgas novitsjok.

De Britse regering bezorgde volgens The Times nieuwe informatie aan de Navo over de vergiftigi­ng van de voormalige Russische dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Die is volgens Londen het werk van Rusland.

‘We beschikken over informatie die aangeeft dat de Russische inlichting­endienst minstens sinds 2013 geïnteress­eerd was in de Skripals’, schrijft Mark Sedwill, de nationale veiligheid­sadviseur van GrootBritt­annië, in de brief.

‘Toen waren emailadres­sen van Joelia Skripal het doelwit van cyberspeci­alisten van de Russische militaire inlichting­endienst.’ Sedwill acht het zeer waarschijn­lijk dat de Russische spionagedi­ensten sommige overlopers zien als ‘legitieme doelwitten om vermoord te worden’.

Deurklinke­n

Volgens Sedwill startte Rusland in de jaren 2000 een programma op waarbij tests werden uitgevoerd met middelen voor chemische oorlogsvoe­ring en personeel werd getraind om die wapens te gebruiken.

‘Dit programma bevatte ook onderzoek naar manieren om zenuwgasse­n in te zetten, onder meer door ze aan te brengen aan deurklinke­n. Het jongste decennium heeft Rusland kleine hoeveelhed­en novitsjok geproducee­rd en opgeslagen’, aldus Sedwill. Sergej Skripal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium