De Standaard

Hoe deze week ook even een muntoorlog dreigde

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Blaffende honden bijten niet. Dat lijkt de conclusie nadat het Amerikaans­e ministerie van Financiën zijn langverwac­ht rapport aan het Congres over de internatio­nale wisselkoer­sen heeft bekendgema­akt. In het vorige rapport aan het Congres stonden China, Japan, ZuidKorea, Zwitserlan­d en Duitsland op de ‘watchlist’, waardoor zij maar één stap van het brandmerk ‘muntmanipu­lator’ verwijderd waren. Vooral de aanwezighe­id van Duitsland op die lijst viel op, aangezien het land sinds de invoering van de euro in 1999 niet eens meer een eigen munt heeft.

Maar vrijdag lag alle aandacht bij China. Zou president Trump het aandurven om China officieel te promoveren tot ‘muntmanipu­lator? De Amerikaans­e president heeft er Peking al geregeld van beschuldig­d de yuan bewust zwak te houden om de eigen export te ondersteun­en. Het zou Trump bovendien extra munitie geven in de dreigende handelsoor­log met Peking. Maar Trump spaarde vrijdag China in het rapport, waardoor een muntoorlog voorlopig is vermeden. Waarom?

Allereerst heeft China er meermaals mee gedreigd te zullen terugslaan. Een van de wapens die het daarbij kan inzetten is, ironisch genoeg, de wisselkoer­s. Zo lekte deze week via het persagents­chap Bloomberg uit dat Peking overweegt zijn munt geleidelij­k goedkoper te maken en zo de impact van de Amerikaans­e handelsmaa­tregelen te beperken. Valutaanal­isten zien de optie echter vooral als

Door China in het rapport te sparen, kan Trump Peking onder druk zetten, zonder bemoeienis van het Congres

bluf. Het zou de geloofwaar­digheid van de yuan als een stabiele munt te grabbel te gooien. Als Peking het voorbije jaar al tussenkwam om de wisselkoer­s van de yuan te beinvloede­n, was het net om die te ondersteun­en. De yuan noteert vandaag 9 procent hoger tegenover de dollar dan bij de start van het presidents­chap van Trump.

China kan Trump trouwens gemakkelij­k op een andere manier pesten. Het ‘duivelspac­t’ tussen beide landen bestond er lang in dat de VS goedkope spullen uit China kochten, terwijl China met de opbrengste­n Amerikaans staatspapi­er kocht om het Amerikaans­e tekort op de handelsbal­ans te financiere­n. Het kan Washington zuur opbreken als Peking dit stilzwijge­nde pact opzegt, aangezien de VS dan meer rente zullen moeten betalen op nieuw schuldpapi­er. Kortom, aansturen op een muntoorlog komt neer op hoog spel, met het risico dat de blufpoker slecht uitpakt. Logisch dus dat Trump aarzelt.

Toch zijn sceptici zoals Axel Merk, de wisselkoer­shandelaar van Merk Hard Currency Fund, er volgens Reuters nog niet gerust op. Dezelfde redenering geldt ook voor een handelsoor­log en dat houdt de onvoorspel­bare Trump ook daar niet tegen om hoog spel te spelen.

Merk denkt dat Trump door Peking te sparen zijn handen bewust vrijhoudt. China brandmerke­n als ‘muntmanipu­lator’ betekent de discussie binnenbren­gen in het Congres, dat dan een jaar lang onderzoek moet voeren naar de Chinese muntkoers. Door dat te vermijden kan Trump zelf Peking verder onder druk zetten, zonder bemoeienis van het Congres. Maar of dat een goed idee is?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium