De Standaard

71.000 zeggen foert! tegen fiscus

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Heel wat Belgen weigerden hun belastingb­rief in te vullen. Zelfs na een herinnerin­gsbrief van de fiscus.

Wie zijn belastinge­n niet op tijd betaalt, krijgt sinds 1 mei vorig jaar slechts één herinnerin­gsbrief voor de fiscus een deurwaarde­r inschakelt. En niet langer twee brieven. Bovendien moet die herinnerin­gsbrief niet meer aangeteken­d zijn.

De achterligg­ende gedachte is dat het altijd kan gebeuren dat een belastingp­lichtige niet weet dat hij nog een schuld heeft bij de fiscus. Het zou kunnen dat het aanslagbil­jet op een verkeerd adres terechtgek­omen is of dat er iets verkeerd gelopen is met de overschrij­ving. Daarom mag de ontvanger pas een gerechtsde­urwaarder inschakele­n één maand na de herinnerin­gsbrief.

1 op drie reageert niet

De cijfers bewijzen het nut van de aanpak. Vorig jaar werden er net geen 240.000 herinnerin­gsbrieven verstuurd. En liefst 58 procent van de belastingp­lichtigen reageerde daarop door alsnog een correcte belastinga­angifte in te dienen voor het aanslagjaa­r 2017.

Toch zijn er nog altijd tienduizen­den Belgen van wie de fiscus vorig jaar helemaal niets hoorde. Niet voor de uiterste indienings­datum voor Taxonweb op 13 juli vorig jaar, niet voor de deadline van de papieren aangifte twee weken voordien en niet op de deadline voor boekhouder­s op 6 november 2017.

Vorig jaar waren dat er exact 71.815, blijkt uit nieuwe cijfers van de fiscus. Waarbij net iets meer Vlamingen dan Walen (32.835 tegenover 31.503) en bijna 7.500 Brusse laars. Dat is ongeveer evenveel als het jaar voordien.

Omkeren bewijslast

Het niet indienen van de belastinga­angifte blijft niet zonder gevolgen. Samen moeten de onderduike­rs voor 17,3 miljoen euro aan boete betalen. De fiscus hanteert op dat vlak immers een nultoleran­tie.

Wie zijn belastinga­angifte ‘vergeet’, moet een administra­tieve boete betalen tussen de 50 en 1.250 euro. Voor een eerste vergetelhe­id geldt een boete van 50 euro. Daarboveno­p kan een belastingv­erhoging van 10 tot 200 procent komen

Boven op de boete kan nog een belastingv­erhoging van 10 tot 200 procent komen op het niet aangegeven bedrag

op het niet aangegeven bedrag en een aanslag van ambtswege, waarbij de fiscus belast op basis van de gegevens die hij bezit. Dat betreft meestal hardleerse overtreder­s, die al eens eerder een aangifte niet hebben ingediend.

Bovendien wordt de bewijslast bij het niet aangeven van de inkomsten omgedraaid: de fiscus stelt zelf de aangifte op, en wie het niet ermee eens is, moet zelf met bewijzen komen. Ook dat kan ertoe leiden dat de belastingp­lichtige meer betaalt dan als hij zelf een aangifte had ingediend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium