De Standaard

‘Geef robots geen mensenrech­ten’, waarschuwe­n 150 wetenschap­pers en experts

-

Als het aan het Europees Parlement ligt, krijgen slimme robots dezelfde rechtspers­oonlijke status als mensen. Zo’n 150 experts, advocaten en wetenschap­pers noemen dat advies ‘onverstan dig en gevaarlijk’. Dat zeggen zij in een brief, die dit weekend werd gepublicee­rd op www.roboticsop­enletter.eu.

Eerder dit jaar adviseerde een commissie van het Europees Parlement dat niet de eigenaar verantwoor­delijk moet worden gehouden voor het handelen van slimme robots, maar de robots zelf. Daarom zouden zij zelf rechten en ver antwoordel­ijkheid moeten krijgen. Een van de voorstelle­n die de commissie doet, is de robots een soort menselijke status te geven. Vergelijkb­aar met die van een zakelijk rechtspers­oon, die nu wordt toegepast door bedrijven.

De robotexper­ts waarschuwe­n in de brief dat ‘nachtmerri­escenario’s’ op deze manier werkelijkh­eid kunnen worden. Volgen hen heeft de EU zich te veel laten leiden door sensatione­le persberich­ten over robots en sciencefic­tion. ‘Zelfs de meest geavanceer­de robots zijn niet in staat zelf beslissing­en te nemen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium