De Standaard

KOPLOPER IN MARATHON STUIKT IN MEKAAR, NIEMAND HELPT

-

Een gruwelijke val van de Schot Callum Hawkins zondag tijdens de marathon op de laatste dag van de Gemenebest­spelen in Gold Coast heeft het event een bittere nasmaak gegeven.

Hawkins (25) liep afgescheid­en aan de leiding, maar in een loden hitte ging het grondig mis op twee kilometer van de finish. Hawkins ging helemaal overmand door hitte en vermoeidhe­id neer, krabbelde overeind, om luttele seconden later finaal in mekaar te stuiken. Hij bleef onbeweegli­jk liggen, vlak naast de afsluiting, onder de neus van verschille­nde toeschouwe­rs. Niemand echter die aanstalten maakte om hem te helpen.

‘Ik was geschokt om een schitteren­d atleet als Hawkins te zien neervallen’, reageerde organisato­r Mark Peters. ‘Het gedrag van de supporters naast hem deed me ook schrikken. Ze maakten liever foto’s van hem dan hem te helpen. Helemaal tegen de geest van de Spelen.’

Ook op de sociale media werden die onverschil­lige kijkers zwaar op de korrel genomen. Volgens Paula Radcliffe, de huidige wereldreco­rdhoudster op de marathon, kwamen de hulpdienst­en ook veel te laat in actie. ‘Het had nooit mogen gebeuren’, twitterde de Engelse.

Gelukkig kon het Schotse team later op de dag melden dat het goed komt met Hawkins. De Australiër Michael Schelley liep uiteindeli­jk naar de winst op de marathon in Gold Coast, in een tijd van 2’16”46.

Australië domineerde de Gemenebest­spelen in eigen land van begin tot einde en sluit af met 80 gouden medailles.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium