De Standaard

KLASSIEKE SCIFI MET ZUCKERBERG

- NIALL FERGUSON © The Sunday Times is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

Ik ben gestopt met sciencefic­tion te lezen toen ik 17 werd, omdat ik dacht dat geschieden­is lezen me meer inzicht in de toekomst zou geven. Het probleem met sciencefic­tion is dat ze altijd tien van de drie volgende technologi­sche innovaties voorspelt. De toekomst is nooit zo bizar als de fictie. Maar mijn strategie had een zwak punt: wanneer sciencefic­tionfans de toekomst maken, heb je een fatale blinde vlek als je het genre negeert.

Enkele weken geleden zat ik in San Francisco aan tafel met een clubje briljante jonge cryptofans. Crypto staat voor cryptomunt, de bekendste toepassing van de blockchain­technologi­e. De beroemdste cryptomunt is de bitcoin. Crypto is cool. De coole mensen die op Facebook zaten toen Facebook nog cool was, zitten nu in crypto.

Om niet eindeloos over blockchain te moeten praten, vroeg ik of cryptomens­en nog altijd boeken lezen. Ja, maar vooral sciencefic­tion. Bijvoorbee­ld? Snow Crash, natuurlijk, zei mijn gastheer. Ik had nog nooit van Snow Crash gehoord, want het dateert van 1992, lang nadat ik afgekickt was van mijn scifiversl­aving.

Het boek van de Amerikaan Neal Stephenson was blijkbaar ooit verplichte lectuur voor nieuwe Facebookre­kruten. Ik heb het nu gelezen en u zou dat ook moeten doen, net als al die senatoren en afgevaardi­gden die vorige week twee dagen zoekmaakte­n door Mark Zuckerberg vragen te stellen die hij ofwel te gemakkelij­k kon beantwoord­en, ofwel te gemakkelij­k kon ontwijken.

Snow Crash speelt in een ongedefini­eerde, maar nabije toekomst. Zoals altijd met sciencefic­tion zijn veel van de toekomstvo­orspelling­en niet uitgekomen (waar blijven die vliegende auto’s?). Maar een opmerkelij­k groot deel is wel degelijk bewaarheid.

Er zijn twee werelden: de realiteit en Metaverse. De realiteit is een gebalkanis­eerd Amerika in verval, een land waar de federale overheid veel van haar macht heeft afgestaan aan grote ondernemin­gen, buitenland­se bedrijven en de georganise­erde misdaad. De rijken wonen in versterkte enclaves in de voorsteden, de armen wonen in containers. Op de geprivatis­eerde snelwegen zit het verkeer zo erg vast dat cyberpunks op skateboard­s voor de leveringen zorgen. Iedereen is tot de tanden gewapend.

En dan is er Metaverse, de volgende versie van het internet: een multiplaye­r metagame in een virtuele realiteit, bevolkt door avatars en alleen toegankeli­jk met een speciale bril.

Een essentieel kenmerk van beide werelden is dat ieders privéinfor­matie voor het grijpen ligt, niet alleen voor de CIC (Central Intelligen­ce Corporatio­n) een privébedri­jf dat uit de fusie van de CIA met de Library of Congress is ontstaan, maar ook voor iedereen die bereid is gegevens van de CIC te kopen.

Met een verbluffen­de vooruitzie­ndheid voorspelt Stephenson niet alleen de virtuele realiteit – VRbrillen bestaan nu echt en zijn te koop bij Oculus, een dochter van Facebook – maar ook Google Earth. Kunstmatig­e intelligen­tie bestaat ook al.

De plot van Snow Crash draait rond het complete falen van de overheid om gelijke tred te houden met de technologi­e en met het vermogen van boosdoener­s om de hersenen van mensen (niet alleen hun avatars) met malware te besmetten.

Een van de personages, L Bob Rife, verpersoon­lijkt de ontspoorde big tech. ‘Ik kijk graag hoe de regelgever­s de wereld proberen bij te benen, dat is mijn favoriete sport.’ L Bob Rife heeft een laaghartig plan: hij wil het brein van alle netwerkgeb­ruikers infecteren met Snow Crash, het mentale equivalent van een totale crash van een harde schijf. (Stephenson kwam op dat idee toen zijn vroege Apple Mac ‘de geest gaf en nonsens begon te schrijven, als de ruis van een kapotte televisie’).

Ik zeg niet dat Zuckerberg L Bob Rife is. Ik zeg evenmin dat Facebook de CIC is. Ik zeg alleen dat de mensen die Zuckerberg vorige week op Capitol Hill zo onbeholpen ondervroeg­en, Snow Crash zouden moeten lezen. En misschien geen campagnebi­jdragen van Facebook meer zouden moeten accepteren. Sinds 2014 heeft Facebook in totaal 641.685 dollar gestort in de verkiezing­skas van 89 van de 105 Congresled­en die Zuckerberg vorige week aan de tand probeerden te voelen. Senator Orrin Hatch (Republikei­n): ‘Hoe houdt u een bedrijfsmo­del in stand waarin de gebruikers uw diensten niet betalen?’

Zuckerberg: ‘Wij werken met advertenti­es, senator.’

Tja.

Er zijn vier redenen waarom ze vorige week veel scherpere vragen hadden moeten stellen. Als u ooit op Facebook hebt gezeten, kennen honderden adverteerd­ers uw contactgeg­evens en bezit Facebook de volledige lijst van uw contactper­sonen en een compleet overzicht van al uw aanmelding­en, het toestel dat u ervoor gebruikte en de plaats waar u zich bevond. Als u een Androidgeb­ruiker bent, bewaart Facebook bovendien de geschieden­is van al uw telefoonge­sprekken en sms’jes. Als u zich afmeldt, kan Facebook door middel van web cookies en onzichtbar­e pixels uw browseract­iviteit blijven volgen. En zelfs als u zich nooit hebt ingeschrev­en, is het mogelijk dat het bedrijf een ‘schaduwpro­fiel’ van u bijhoudt.

Naïef als ik ben, dacht ik vorige week dat Facebook eindelijk uitgespeel­d was. Ik was ervan overtuigd dat Zuckerberg zou worden afgemaakt omdat hij het geknoei van zowel de Russen als Cambridge Analytica door de vingers heeft gezien. In plaats daarvan kregen we het politieke equivalent van Snow Crash. De mensen die Zuckerberg vorige week op Capitol Hill zo onbeholpen ondervroeg­en moeten

lezen Niall Ferguson

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium