De Standaard

‘Turkije zet grote stappen weg van EU’

De Europese Commissie roept Turkije op zonder dralen een einde te maken aan de noodtoesta­nd die Erdogan in 2016 invoerde.

-

BRUSSEL I Het vooruitgan­gsrapport dat de Europese Commissie dinsdag in Straatsbur­g publiceert over de zes Balkanland­en en Turkije, is in het geval van dat laatste land een ‘achteruitg­angsrappor­t’. Dat blijkt uit de ontwerpver­sie die de Duitse krant Die Welt kon inkijken.

‘Turkije heeft grote stappen weg van de EU gezet’, aldus de Commissie. Ze spreekt van een zware terugval ‘op het gebied van justitie, de hervorming van de overheid, fundamente­le rechten en de vrijheid van meningsuit­ing.’

De verslechte­ring heeft alles te maken met de noodtoesta­nd die de Turkse president Tayyip Erdogan afkondigde in juli 2016 na een mislukte coup van militairen.

De Commissie hekelt het buitenprop­ortionele karakter van de maatregele­n die Turkije in het kader van die noodtoesta­nd nam, zoals massale ontslagen en arrestatie­s van leraars, rechters, journalist­en enz. Er is sprake van een ‘duidelijke verslechte­ring van de mensenrech­ten’ en een ‘verdere ondermijni­ng van de onafhankel­ijkheid’ van justitie.

Volgens de auteurs van het rapport ‘is het in deze omstandigh­eiden ondenkbaar nieuwe hoofdstukk­en in de toetreding­sonderhand­elingen te openen’. Die onderhande­lingen begonnen in 2005.

‘Turkije moet voor alles de negatieve trend inzake de rechtsstaa­t en grondrecht­en omkeren. Daarbij moet onmiddelli­jk begonnen worden met de opheffing van de noodtoesta­nd.’ Er moet ook werk gemaakt worden van het herstel van de scheiding der machten.

Het rapport is daarmee nog een stuk strenger dan de vorige versies in 2014 en 2016. Turkije krijgt wel lof voor de werking van zijn economie en voor zijn inspannin gen om miljoenen vluchtelin­gen uit Syrië op te vangen. De Commissie spreekt inzake migratie ook vol lof over de ‘opvallende resultaten’ van de samenwerki­ng tussen Turkije en de EU. Die heeft geleid tot een afname van de illegale migratie en het aantal doden op de Middelland­se Zee, luidt het.

Dovemansge­sprek

De vraag is hoe Turkije zal reageren op het strenge rapport. Een ontmoeting tussen Erdogan en de Europese leiders Juncker en Tusk in het Bulgaarse Varna eind maart draaide uit op een dovemansge­sprek. ‘We zullen niet kunnen werken aan een verbeterin­g van de relaties zolang sommige EUlanden niet ophouden met hun kritiek op Turkije’, benadrukte Erdogan op die top.

‘Er moet onmiddelli­jk worden begonnen met de opheffing van de noodtoesta­nd’

 ??  ?? Erdogan en Juncker (r.) samen in Brussel in 2015.
Erdogan en Juncker (r.) samen in Brussel in 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium