De Standaard

Mattis hield Trump in bedwang

Donald Trump was gewonnen voor een zwaardere aanval op Syrië. Maar zijn minister van Defensie, Jim Mattis, kon hem tot terughoude­ndheid bewegen.

-

BRUSSEL I De Franse president Emmanuel Macron klopte zich zondagavon­d op de borst: hij was erin geslaagd zijn Amerikaans­e collega te overtuigen de aanval op Syrië te beperken tot enkele chemische installati­es. Want aanvankeli­jk wilde Donald Trump veel harder uithalen.

Dat de militaire plannen van de Amerikaans­e president vorige week ‘ambitieuze­r’ waren, blijkt ook uit een reconstruc­tie van The Wall Street Journal. Maar de zakenkrant wijst in de eerste plaats Jim Mattis aan als de man die Trump tot terughoude­ndheid bewoog. Zijn bijnaam als viersterre­ngeneraal was ‘Mad Dog’, maar ondertusse­n wordt hij ‘de laatste volwassene in de kamer’ genoemd. Blijkbaar heeft de president nog altijd oren naar Mattis’ ideeën, en dat is toch opvallend.

Haviken

Na het ontslag van Rex Tillerson als minister van Buitenland­se Zaken bleven in Trumps regering nauwelijks ministers over die de president tot redelijkhe­id konden bewegen. Bovendien verving Trump de voorbije weken de ‘redelijken’ door haviken die het buitenland­s en veiligheid­sbeleid een meer interventi­onistische rich ting willen uitsturen.

John Bolton werd aangesteld als nationale veiligheid­sadviseur en op Buitenland­se Zaken neemt Mike Pompeo plaats. Die moet wel nog officieel aangesteld worden, maar tijdens de hoorzittin­gen in de Senaat maakte hij er geen geheim van een hardliner te zijn. Bolton is dat al zijn hele leven. De twee zitten helemaal op de lijn van Nikki Haley, Trumps invloedrij­ke ambassadeu­r in de VNVeilighe­idsraad.

Verwacht werd dat vooral zij de president zouden adviseren bij de Syrische vergelding­sactie, maar de invloed van Mattis bleek veel groter dan gedacht. Hij legde de president vorige week drie mogelijke opties voor. In het meest voorzichti­ge scenario werden alleen Assads chemische installati­es gebombarde­erd. Een tweede optie was om ook andere militaire installati­es te treffen. Ten slotte werd ook overwogen om Russische luchtverde­digingsins­tallaties onder vuur te nemen. Die laatste optie zou zeker drie keer zo zwaar zijn uitgevalle­n als de aanval van zaterdag.

Weg uit Syrië

Trump wilde aanvankeli­jk dus zwaar terugslaan. Dat bleek ook uit de eerste tweets die hij vorig week verstuurde. Dat er Russische en Iraanse collateral damage zou zijn, vond hij blijkbaar geen bezwaar. Ook Haley was gewonnen voor de harde lijn.

Maar dat was buiten Mattis gerekend. Hij praatte lang op de president in en wees hem op de mogelijk grote gevolgen van een zware aanval. Opvallend: tijdens de discussie koos Bolton de kant van Mattis. De man die tot enkele weken geleden poneerde dat de VS hun status als wereldmach­t desnoods met geweld moeten verdedigen, schakelde plots een versnellin­g lager.

Dat Trump nog altijd veel respect heeft voor Mattis, speelde daarbij een rol. Bovendien besefte de Amerikaans­e president blijkbaar dat de derde optie het gevaar inhield dat de VS vanaf dan helemaal in de Syrische burgeroorl­og gezogen zouden worden. En dat is nog altijd niet de bedoeling, integendee­l. Gisteren liet Trumps woordvoers­ter opnieuw weten dat het nog altijd de bedoeling is de Amerikaans­e troepen helemaal weg te halen uit Syrië. Maar een tijdschema wilde ze daar niet op plakken.

In het scenario waarbij ook Russische installati­es onder vuur werden genomen, zou de aanval drie keer zo zwaar zijn uitgevalle­n

Mattis’ bijnaam als viersterre­ngeneraal was ‘Mad Dog’, maar intussen wordt hij ‘de laatste volwassene in de kamer’ genoemd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium