De Standaard

EU neemt geen nieuwe sancties tegen Rusland

-

De Europese Unie is voorlopig niet van plan om het voorbeeld van de VS te volgen en nieuwe sancties te nemen tegen Rusland. Op de bijeenkoms­t van de ministers van Buitenland­se Zaken in Luxemburg lieten diplomaten verstaan dat de EU eerst een duidelijke­r beeld moet krijgen van wat de VS precies van plan zijn.

Volgens de Belgische minister van Buitenland­se Zaken, Didier Reynders (MR), vormen nieuwe sancties tegen Rusland niet de beste manier om een oplossing te zoeken voor het conflict in Syrië. De EU dreigt wel met nieuwe sancties tegen het Syrische regime van president Assad ‘zolang de repressie voortduurt’. Sinds 2011 stelde ze al een wapenembar­go in, een verbod voor betalingsv­erkeer met de Syrische centrale bank en een bevriezing van tegoeden van Syrische regeringsv­ertegenwoo­rdigers, militairen en zakenmanne­n. In hun verklaring kwamen de Europese ministers niet verder dan het tonen van ‘begrip’ voor de luchtaanva­llen door de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De Amerikaans­e ambassadri­ce bij de VN, Nikki Haley, kondigde zondag al nieuwe sancties aan tegen Russische bedrijven die betrokken zijn bij de productie van chemische wapens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium