De Standaard

‘Misplaatst­e grap, geen racisme’

Het parket eist een halfjaar cel voor de hoofdinspe­cteur die een foto van Jinnih Beels verspreidd­e met daarbij een racistisch­e boodschap.

- VAN ONZE REDACTRICE ELINE BERGMANS

Net als op de inleidende zitting zat de rechtszaal in Mechelen gisteren vol met kennissen en collega’s van de politiezon­e MechelenWi­llebroek die Bert V.L. een hart onder de riem kwamen steken. De 37jarige hoofdinspe­cteur moest zich verantwoor­den voor inbreuken op de racismewet en voor het aanzetten tot haat en discrimina­tie. V.L. had in februari vorig jaar een foto verspreid waarop toenmalig hoofd diversitei­t van de Mechelse politie Jinnih Beels was afgebeeld met de tekst: ‘En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan.’

Volgens het parket zijn de feiten zeer ernstig. ‘Deze foto met die tekst zet aan tot discrimina­tie ten aanzien van Beels en alle andere mensen met een andere huidskleur’, klonk het.

‘Schandalig’, riepen enkele collega’s van Bert V.L. vanuit de zaal. V.L. werd door de korpsleidi­ng preventief geschorst toen de feiten aan het licht waren gekomen. Na zijn schorsing werd in het korps een petitie gestart die door een honderdtal agenten werd onderteken­d. Her en der werd de steunbetui­ging gezien als een bewijs van structuree­l racisme in het korps, al is die zeker deels ook uit te leggen door de popularite­it van Bert V.L bij zijn collega’s.

Morele schadeverg­oeding

Vast staat dat de korpsleidi­ng kordaat heeft ingegrepen tegen V.L. Toen de foto was uitgelekt, verklaarde burgemeest­er Bart Somers (Open VLD) dat iemand die zulke feiten pleegt, niet thuishoort in het politiewez­en. De politiezon­e MechelenWi­llebroek (MeWi) stelde zich ook burgerlijk­e partij. ‘PZ MeWi voelt zich sterk aangetast in haar waarden’, zei meester Filiep Deruyck, die 1 euro morele schadeverg­oeding vroeg.

Het openbaar ministerie eiste een celstraf van 6 maanden en een geldboete van 1.200 euro. ‘Er zijn grenzen aan humor en die zijn hier duidelijk overschred­en’, aldus de procureur.

In eerste instantie had Bert V.L. verklaard dat hij na een teamoverle­g over sociale media zijn collega’s had willen sensibilis­eren met de fotocollag­e. Op het proces zei hij gisteren dat hij de foto alleen humoristis­ch had bedoeld.

Rechter: ‘Maar wat vond u dan precies grappig aan die foto?’

Bert V.L.: ‘Het gerucht deed de ronde dat Jinnih Beels sommige collega’s geen hand wilde geven. En in eerste instantie vond ik die foto daardoor wel grappig.’

Rechter: ‘Maar beschuldig­t u dan Jinnih Beels van racisme?’

Bert V.L.: ‘Nee, ik niet. Maar anderen deden dat wel en daarom vond ik het grappig.’

Daarna nam zijn advocaat over. ‘Dit was een oliedomme actie van mijn cliënt, maar hij wilde zeker niet aanzetten tot discrimina­tie of haat’, pleitte Frédéric Thiebaut, die bena

‘Mijn cliënt is geen racist. Na zijn schorsing deed hij zelfs vrijwillig­erswerk met vluchtelin­gen’

FRÉDÉRIC THIEBAULT Advocaat hoofdinspe­cteur V.L.

drukte dat Bert V.L. geen racist is. ‘Na zijn schorsing deed hij zelfs vrijwillig­erswerk met vluchtelin­gen. Al zijn collega’s prijzen hem voor zijn onbaatzuch­tig politiewer­k.’

Vanuit de beklaagden­bank knikte de geschorste hoofdinspe­cteur – in een keurige beige broek en muntgroene pullover – ijverig mee.

Jinnih Beels heeft zoals bekend inmiddels het politiekor­ps ingeruild voor de Antwerpse politiek. Gisteren werd in Mechelen de laatste selectiero­nde afgerond om voor haar een opvolger te vinden aan het hoofd van de dienst diversitei­t.

De uitspraak van het proces valt op 14 mei.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium