De Standaard

De valkuilen voor kartelpart­ners

-

1 + 1 is niet altijd 2. Om een duurzaam en succesvol kartel te installere­n, omzeil je maar beter een aantal klippen:

1. Ruzie over het kopmanscha­p

Wie trekt en wie is de knecht? Als die vraag niet meteen duidelijk is, begin je er soms beter niet aan. Dat het Antwerpse bondgenoot­schap ‘Samen’ zo lang op zich liet wachten, had onder meer te maken met de strijd om de lijsttrekk­ersplaats tussen Groen en de SP.A. Zoals geweten, is het kartel intussen ter ziele gegaan.

2. Paniekvoet­bal

Sceptici durven kartels weleens wegzetten als ‘rookgordij­n’ of zelfs als ‘kiezersbed­rog’. Dikwijls is er machtshong­er in het spel, soms ook angst. Angst om als kleine partij van de kaart geveegd te worden en geen rol van betekenis meer te spelen. Helaas, doorgaans is zo’n strategie doorzichti­g.

3. Nationaal op ramkoers

Als lokale partijen samenwerke­n terwijl de ‘moederpart­ijen’ op het nationale schouwtone­el elkaar rauw lusten, moeten ze al héél stevig in hun schoenen staan om het meer dan één bestuurspe­riode uit te zin gen. Zo vormden Vlaamsnati­onalisten en socialiste­n zes jaar geleden nog een kartel in het Limburgse Bree, maar in 2017 zegde de NVA de Breese Open Samenwerki­ng (BROS) de wacht aan. BROS gaat door als ‘democratis­ch appel’.

4. In de oppositie belanden

Meebesture­n lijkt een conditio sine qua non voor een duurzaam kartel. Wie een alliantie aangaat om machtiger te zijn, wil de macht ook hebben. Herinner u de Antwerpse Stadslijst van SP.A en CD&V in 2012. ‘We zijn één en ondeelbaar’, zwoeren ze. Tot de SP.A na de verkiezing­en voor de oppositieb­anken koos. ‘Als ze nu emotioneel voor de oppositie kiezen, zitten ze binnen twee jaar in café De Zeven Schaken op de Grote Markt te kaarten’, aldus Marc Van Peel (CD&V).

5. Eén tegen allen

Kartelvorm­ing kan ook een ongewenst effect hebben. De grootste partij van Vlaanderen, de NVA, nestelt zich wat graag in de ééntegenal­lenpositie. Die heeft haar succes al bewezen: in het verleden spon de NVA garen bij de krachtenbu­ndeling tussen de ‘traditione­le’ partijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium