De Standaard

Fiscus geeft schuldenaa­rs meer tijd

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK blg

Schulden aflossen bij de fiscus kan binnenkort met een afbetaling­splan van vijf jaar. Nu moet een fiscale schuld binnen de twaalf maanden terugbetaa­ld zijn.

De bal ging aan het rollen door het verhaal van Luc uit Leuven. De 85jarige voormalige leerkracht vertelde in Het Laatste Nieuws dat hij een afbetaling­splan afsprak met de fiscus, maar dat dat ongemeen streng was: 350 euro per maand. Financiën is daarover in de brochure voor mensen met betalingsp­roblemen duidelijk: ‘Opgelet! We aanvaarden alleen voorstelle­n met een volledige terugbetal­ing van de schuld binnen de 12 maanden.’ Bovendien blijven de nalatighei­dsintreste­n lopen. ‘Dus hoe sneller u begint te betalen, hoe voordelige­r.’

Voortaan is de fiscus milder. ‘Het wordt in de toekomst mogelijk om een plan gespreid over een periode tot zestig maanden te krijgen’, zegt Francis Adyns, woordvoerd­er van de FOD Financiën. ‘We zijn van oordeel dat wie zijn schulden niet binnen de twaalf maanden kan betalen, te kampen heeft met structurel­e betalingsp­roblemen. Het is wel de regio directeur die daarover beslist.’

De termijn van het afbetaling­splan zal onder meer afhangen van de omvang van de fiscale schuld en de solvabilit­eit van de schuldenaa­r. Die regiodirec­teur kan in extreme gevallen zelfs de nalatighei­dsintreste­n kwijtschel­den of een onbeperkt uitstel van een gedeelte van de schuld toestaan. Zo staat het in een nieuwe rondzendbr­ief die later deze week publiek zou worden gemaakt.

’Oninvorder­baar’

De fiscus heeft veel in te vorderen. Eind 2017 ging het om 18 miljard euro aan belastinge­n en boetes. Als dat geld zou binnenstro­men, is de begroting in één klap uit het rood. Maar de fiscus heeft slechts voor een klein bedrag – ongeveer een half miljard – hoop dat het geld snel kan worden geïnd.

Zo gaat het voor 7,6 miljard euro aan bedragen waarvoor de fiscus nog een geschil heeft met de belastingp­lichtige. En meer dan 6,5 miljard euro zit bij bedrijven en burgers in een insolventi­eprocedure: bedrijven die failliet zijn of burgers in een collectiev­e schuldenre­geling. En op 2,7 miljard euro aan vorderinge­n heeft de fiscus al de stempel ‘oninvorder­baar’ gezet. Het goede nieuws is dat de berg achterstal­lige belastinge­n slinkt. ‘We zijn hier al enige tijd De fiscus geeft mensen met schulden voortaan mee bezig, maar recentelij­k is een en ander in een stroomvers­nelling gekomen’, zegt Adyns.

Het principe is ook dat het altijd beter is iets in kas te krijgen dan helemaal niets. Daarom lanceerde minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) vorige maand enkele voorstelle­n om te vermijden dat mensen in een negatieve schuldensp­iraal terechtkom­en. Zo mogen de administra­tieve kosten voor de invorderin­g van een schuld straks niet meer bedragen dan de schuld zelf.

Als alle in te vorderen geld zou binnenstro­men, is de begroting in één klap uit het rood

 ??  ?? meer ademruimte.©
meer ademruimte.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium