De Standaard

CDU steekt Macron stokken in de wielen

De Duitse Eurocommis­saris Günther Oettinger uit scherpe kritiek op zijn eigen CDUpartij: ‘Macron verdient het dat Duitsland hem niet langer aan het lijntje houdt.’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © photo news © epa

De Franse president, Emmanuel Macron, licht vanmorgen in het Europees Parlement in Straatsbur­g zijn ambitieuze toekomstpl­annen voor de EU toe. Hij zal er vooral benadrukke­n dat er geen tijd te verliezen is. Donderdag reist hij naar Berlijn voor bespreking­en met de Duitse bondskanse­lier, Angela Merkel, over de plannen voor verdieping van de eurozone.

Net vandaag presentere­n de parlements­leden van Merkels eigen CDUpartij in de Bundestag een standpunt dat een cruciaal onderdeel van de plannen van Macron én de Europese Commissie sterk zou vertragen: de omvorming van het Europees noodfonds (ESM) tot een Europees Muntfonds (EMF).

De CDUfractie stelt dat een EMF mogelijk grote financiële gevolgen zou hebben voor de Duitse begroting. Ze eist daarom dat dit gebeurt via een verdragswi­jziging. Daarvoor is de instemming van alle nationale parlemente­n vereist en in sommige landen zelfs een referendum – wat lang duurt en zeer riskant is.

De CDUfractie is ook zeer kritisch over een ander voorstel om de bankenunie te vervolledi­gen: de oprichting van een Europees fonds dat de spaarders garanties zou bieden voor hun spaarcente­n tot 100.000 euro, in alle banken van de eurozone. Eerst moeten de banken in landen als Griekenlan­d en Italië hun balansen zuiveren van leningen die ze wellicht nooit meer zullen terugzien.

‘Onaanvaard­baar’

Sven Giegold, Europarlem­entslid voor de Duitse groenen, beschuldig­t de CDU en haar Beierse zusterpart­ij CSU ervan dat ze de hervorming van de eurozone willen vertragen: ‘De proEuropes­e woorden in het coalitieak­koord blijken niet meer te zijn dan lippendien­st.’

Maar de CDU krijgt ook de wind van voren van haar partijgeno­ot Günther Oettinger, die als Europees commissari­s voor Begroting werkt aan een voorstel voor een nieuw financieel meerjarenp­rogramma: ‘Macron heeft het verdiend dat Duitsland hem niet langer aan het lijntje houdt. De Duitse politiek kan niet al zijn voorstelle­n uitbenen, uit elkaar halen en dan afwijzen.’ Oettinger noemt ‘de geluiden die we nu uit de CDUfractie horen’ zelfs onaanvaard­baar. ‘Ze brengen de hele kentering van de EU in gevaar.’ Hij verwacht dat de partijleid­ing van de CDU de komende dagen duidelijkh­eid schept.

Voorstande­rs stellen dat een EMF dankzij een eigen bestuur sneller en krachtdadi­ger landen van de eurozone te hulp zou kunnen schieten die niet meer kunnen lenen op de markten, zoals onder meer Griekenlan­d overkwam. Nu moeten alle ministers van Financiën van de eurozone groen licht geven voor het ESM in actie kan komen. Het EMF zou ook toezien op naleving van de structurel­e hervorming­en die de landen in ruil voor de noodhulp zouden moeten doorvoeren. De Europese Commissie mag voor de CDU daarbij geen enkele zeggenscha­p krijgen.

‘De Duitse politiek kan niet al de voorstelle­n van Macron uitbenen, uit elkaar halen en dan afwijzen’

GÜNTHER OETTINGER Europees commissari­s

Hardere toon

Het voorstel van Macron om de eurozone van een aparte begroting te voorzien, maakt al helemaal geen kans als het van de CDU afhangt. ‘Ik denk niet dat dit zin heeft’, zei gisteren Annegret KrampKarre­nbauer, secretaris­generaal van de partij.

Op de jongste Europese top in Brussel spraken Macron en Merkel af dat ze tegen de top van eind juni zullen proberen een gezamenlij­k voorstel op tafel te leggen. Met hun harde standpunt proberen de CDUparleme­ntsleden Merkels manoeuvree­rruimte te beperken.

‘Macron probeert Merkel in beweging te krijgen, maar ze beweegt niet zoals hij van haar verwacht’, zo citeert het persbureau Reuters een bron dicht bij de Franse president. De bron verwacht dat Macron stilaan een hardere toon zal hanteren tegenover Berlijn: ‘Hij zal wel moeten.’

De kans is klein dat het weekblad Der Spiegel Joëlle Milquet kent, maar het pakte gisteren toch uit met deze titel: ‘Wordt Merkel Madame Non?’

 ??  ?? Volgens Europees commissari­s Günther Oettinger wil zijn eigen partij
CDU de hervorming van de eurozone vertragen. Annegret KrampKarre­nbauer, secretaris­generaal van de CDU, ziet een aparte begroting voor de eurozone niet zitten.
Volgens Europees commissari­s Günther Oettinger wil zijn eigen partij CDU de hervorming van de eurozone vertragen. Annegret KrampKarre­nbauer, secretaris­generaal van de CDU, ziet een aparte begroting voor de eurozone niet zitten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium