De Standaard

Zo bouw je een pad voor reuzen

De belangrijk­ste toeristisc­he attractie van NoordIerla­nd kan vanaf nu nagemaakt worden.

- PIETER VAN DOOREN © Nigel Hicks/belga

Nee, de Giant’s Causeway, ook wel het ‘Pad der Reuzen’, is niet gelegd door de Ierse reus Fionn mac Cumhaill toen die de zee wou oversteken om een robbertje te vechten met zijn Schotse tegenhange­r Benandonne­r. (En ja, het is Mac Cumhaill, niet O’Cumhaill; er bestaan Ieren met een Mac in hun naam, zeker in het noorden.) Het is gewoon geologisch toeval dat er aan de Schotse kust een tegenhange­r bestaat van de reusachtig­e zeshoekige stenen zuilen aan de Ierse kust. En het is cultureel en toeristisc­h toeval dat die Schotse Fingal’s Cave veel minder bekend is, ook al vormen de zuilen er niet enkel een pad maar ook nog eens een grot, en ook al liet Felix Mendelssoh­n zich door de opmerkelij­ke echo van die grot inspireren tot een ouverture.

De veertigdui­zend Ierse zuilen zijn tussen 50 en 60 miljoen jaar geleden ontstaan bij het afkoelen van gloeiend vulkanisch basalt. Dat basalt bij zijn vorming vanuit lava in een zeshoekige structuur kan barsten, is geologen al lang bekend, en van meer plaatsen dan Ierland en Schotland. Maar hoe dat tot in detail in zijn werk ging, en waarom soms wel en soms niet, dat bleef eerder duister. Onderzoeke­rs van de Universite­it van Liverpool slaagden er nu in om de zuilen in het lab na te maken. Met materiaal van de roemruchte IJslandse vulkaan Eyjafjalla­jökull.

Worsten in een klem

Onbekend was vooral bij welke temperatuu­r het basalt in stukken

breekt. Op dat moment is het nogal moeilijk voor menselijke waarnemers om in de buurt te komen. Anthony Lamur en collega’s namen twintig centimeter lange steenworst­en, geboord uit de flanken van de Eyjafjalla­jökull, en stopten ze in een oven tot ze meer dan duizend graden heet waren en stroperig begonnen te worden, zoals lava. Vervolgens zetten ze de uiteinden van de worsten vast in een klem en lieten die afkoelen. Bij het afkoelen krompen ze onvermijde­lijk, maar de klem verhinderd­e dat. Dan was het wachten op het moment dat ze knapten.

Ergens tussen 840 en 890 graden barstte het basaltmagm­a in

kolommen uiteen. Bij die temperatuu­r moet ook de Giant’s Causeway zijn gevormd. Uit nog steeds hete, maar wel al gestolde lava. En dus niet op het moment van stollen zelf. Basalt stolt bij 980 graden. Er zijn nog materialen die in gestolde toestand een andere interne structuur aannemen bij een bepaalde temperatuu­r. Smeden zetten bijvoorbee­ld ijzer om van de austenietv­orm in de martensiet­vorm wanneer ze het ‘afschrikke­n’ door het snel te koelen in water of olie. Al is het bij hen niet de bedoeling dat de herschikki­ng zo ver gaat dat het ijzer barst. Het wordt wel breekbaard­er – en tegelijk harder.

Het experiment met de basaltwors­ten klinkt eenvoudig, maar de onderzoeke­rs hebben tien jaar gewerkt aan de juiste apparatuur en omstandigh­eden om het te kunnen uitvoeren. Niet meteen geschikt voor de productie van toeristisc­he souvenirs dus.

En een hele plas gesmolten lava afkoelen tot een zeshoekig geplaveid paadje zit er voorlopig al helemaal niet in.

Wat de speurders wel al weten: sneller koelen leidt tot kleinere zuilen. En eens de zuilen er zijn, gaat het verder afkoelen veel vlotter. De Engelsen zaten er voor een keertje ‘baf op’ toen ze Mac Cumhaill verbasterd­en tot McCool.

De Giant’s Causeway moet zijn gevormd bij een temperatuu­r tussen 840 en 890 graden

 ??  ?? Dit soort ‘steenweg’ kon enkel door reuzen aangelegd worden, maar vanaf nu ook door geologen. Of toch bijna.
Dit soort ‘steenweg’ kon enkel door reuzen aangelegd worden, maar vanaf nu ook door geologen. Of toch bijna.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium