De Standaard

Is onderzoeks­journalist Borodin vermoord?

-

Een journalist die onderzoek deed naar de Russische huurlingen­firma ‘Wagner’ is vorige week om het leven gekomen na een val vanuit het raam van zijn woning in Jekaterine­nburg. De autoriteit­en gaan uit van zelfdoding. Collega’s en bekenden vrezen dat Maksim Borodin vermoord is.

Borodin publiceerd­e in maart over een confrontat­ie tussen Russische huurlingen en Amerikaans­e special forces in het Syrische Deir esZor. Daarbij kwamen huurlingen om het leven. Borodin had twee omgekomen huurlingen uit de regio Jekaterine­nburg geïdentifi­ceerd.

Op Facebook schrijft een kennis dat hij woensdag 11 april om vijf uur ’s ochtends werd gebeld door een ongeruste Borodin, die zei dat geüniforme­erde gemaskerde mannen in zijn portiek stonden. Kort erop belde Borodin terug en zei dat het waarschijn­lijk om een ‘oefening’ ging. Daarna hoorde de kennis niets meer van de journalist.

Op vrijdag 13 april werd bekend dat Borodin bewusteloo­s op straat was gevonden na een val van de 5de verdieping. Hij overleed in het ziekenhuis. Leonid Volkov, rechterhan­d van oppositiel­eider Navalny, gaat uit van zelfmoord. Volgens Volkov (afkomstig uit Jekaterine­nburg) had Borodin geldproble­men en geen uitzicht op ander werk.

 ??  ?? Maksim Borodin.
Maksim Borodin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium