De Standaard

U mag niet worden onderschat

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Een ceo, een financieel directeur en de poetsvrouw. Als we de doemdenker­s mogen geloven, zal dat het volledige werknemers­korps zijn van het gemiddelde bedrijf in de nabije toekomst. Enkele bazen die de leiding geven aan een legertje robots. Geen mensen meer nodig. En in dat opzicht is het misschien naïef dat we nog een poetsvrouw in het rijtje plaatsen. Wellicht kegelt één of andere Roomba robotstofz­uiger ook die vroeg of laat buiten.

Toegegeven, het is een karikatuur. Maar dat automatise­ring door technologi­sche vooruitgan­g tal van jobs bedreigt, hoor je almaar vaker. Een recente studie van de Oeso bestempelt 14 procent van de jobs in Oesolanden als highly automatabl­e, terwijl 32 procent ‘substantie­el kan veranderen’. Voor België becijferde ING enkele jaren terug dat de automatise­ringskans voor de gemiddelde job in ons land op 49 procent ligt.

Als werknemer krijg je het koud wanneer je zulke voorspelli­ngen hoort. Maar de bange loontrekke­nde krijgt nu steun uit onverwacht­e hoek: Elon Musk, technologi­epionier par excellence, bezingt de lof van menselijke handen boven koude, stalen robots.

De ceo van Tesla werd zopas geïntervie­wd in de Amerikaans­e ontbijtsho­w CBS This Morning, en daarbij ging het over de productiep­roblemen van de Model 3, de ‘betaalbare’ wagen waarmee Tesla in de mainstream­markt wil inbreken. De interviews­ter wierp Musk voor de voe

Als elk bedrijf het zo hard verknoeit als Tesla, hoeven we voor die robots niet langer bang te zijn

ten dat hij ooit zei 5.000 auto’s per week te willen produceren, terwijl hij nu amper aan 2.000 exemplaren geraakt. Begin dit jaar informeerd­e Tesla een half miljoen klanten die een wagen hadden besteld dat ze nog wat langer zullen moeten wachten. Wie tweeënhalf jaar na betaling van een voorschot van 1.000 dollar een Model 3 op zijn oprit kan parkeren, mag zich tot de gelukkigen rekenen. Velen zullen nog meer geduld moeten oefenen.

Maar wat is de oorzaak van die ‘production hell’, zoals Musk het zelf noemde? Robots, blijkbaar. De productiel­ijn van Model 3 zou een van de meest geautomati­seerde uit de sector zijn. En die liep voor geen meter. ‘Er was een geschift complex netwerk van lopende banden’, antwoordde Musk. ‘En het werkte niet. We hebben het allemaal bij het grof vuil moeten zetten.’ Nadien zette hij op Twitter nog eens de puntjes op de i. ‘De overdreven automatise­ring bij Tesla was een mislukking. Mijn mislukking’, stelde hij. Om dan te concludere­n: ‘Mensen worden onderschat.’

Toevallig stuurde ING gisteren ook een paper over automatise­ring de wereld in. Die zal leiden tot ‘het verlies van bepaalde banen’, klinkt het daarin. Maar ook: ‘de nieuwe technologi­e doet nieuwe behoeften ontstaan en dus worden nieuwe jobs gecreëerd. De verloren banen door automatise­ring kunnen zo gecompense­erd worden.’ Dat klinkt sympathiek voor werknemers die de toekomst somber inzien. Maar de woorden van Musk klinken nog veel sympathiek­er. In ieder geval: als elk bedrijf het zo hard verknoeit als Tesla, hoeven we voor die robots echt niet langer bang te zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium