De Standaard

Schokgolve­n opaluminiu­mmarkt

De sancties tegen Rusland hebben de aluminiump­rijs de hoogte ingejaagd. Consumente­n merken dat hoogstens met vertraging.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

De aluminiump­rijs steeg gisteren naar het hoogste niveau in zes jaar tijd. Op de London Metal Exchange werd 2.347 dollar per ton geboden. Anderhalve week geleden lag de koers nog onder 2.000 dollar.

De prijs van het metaal is in korte tijd met ruim 17 procent omhoog geschoten. Vorige week werd de sterkste weekstijgi­ng sinds 1987 genoteerd. ‘Nooit gezien’, concludeer­de het persbureau Bloomberg. Concurrent Reuters heeft het over ‘schokgolve­n’ die de aluminiumm­arkt teisteren. De Amerikaans­e ban op de producten van de Russische producent Rusal hebben de markt in rep en roer gezet. Vanaf vandaag mogen handelaars geen Rusalalumi­nium op de markt brengen dat geproducee­rd is na 6 april, de dag waarop de sancties van kracht werden.

Rusal, dat goed is voor 6 procent van de wereldprod­uctie, wordt nu volledig losgekoppe­ld van het westerse financiële systeem. Bedrijven die nog zaken doen met Rusal, lo pen het risico geweigerd te worden als ze een Amerikaans visum of krediet nodig hebben. Verschille­nde aluminiumb­edrijven zijn van plan overmacht (force majeure) in te roepen als ze door de sancties bepaalde contracten niet kunnen nakomen. Dat geldt bijvoorbee­ld voor het Australisc­he mijnbedrij­f Rio Tinto.

De prijsstijg­ing wordt veroorzaak­t doordat handelaars hun bevoorradi­ng willen verzekeren en naarstig op zoek zijn gegaan naar alternatie­ve bevoorradi­ngslijnen. Verwacht wordt dat de sancties tegen Rusal niet snel zullen worden teruggedra­aid.

Voorlopig hoeven we evenwel niet bang te zijn dat consumente­n in hun portemonne­e zullen worden getroffen. Veel fabrikante­n bevoorrade­n zich op contractba­sis. ‘Producente­n van halffabric­aten dekken zich in tegen prijsschom­melingen, en bedrijven die afgewerkte producten verkopen, nemen in hun contracten meestal prijsherzi­eningsclau­sules op’, legt Patrick Van den Bossche van de technologi­e en metaalfede­ratie

 ??  ?? De prijs van aluminium is door de Amerikaans­e sancties tegen Rusland in korte tijd met ruim 17 procent omhoog geschoten. ‘Nooit gezien’, klinkt het bij analisten..
De prijs van aluminium is door de Amerikaans­e sancties tegen Rusland in korte tijd met ruim 17 procent omhoog geschoten. ‘Nooit gezien’, klinkt het bij analisten..
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium