De Standaard

‘Big bang’ vennootsch­apsrecht dreigt te botsen met fiscus

Voor vennootsch­appen wordt het vanaf 2020 mogelijk een ‘huisreglem­ent op maat’ op te stellen. ‘Het risico bestaat dat de fiscus niet zal volgen.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Joris Snaet

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voert de grootste aanpassing­en van het vennootsch­apsrecht door sinds Napoleon, wat hem meteen de bijnaam ‘Napoleon II’ oplevert. De wijziginge­n zijn al besproken door de ministerra­ad, gaan richting parlement én zouden nog dit jaar van kracht worden. Voor nieuwe vennootsch­appen wordt de nieuwe wet onmiddelli­jk van toepassing, voor bestaande is dat vanaf 1 januari 2020. Wie zijn rechtsvorm tegen 2024 niet heeft gewijzigd, krijgt een omzetting van rechtswege over zich heen.

Jan Peeters, de managing partner van het Belgische advocatenk­antoor Stibbe, ziet verschille­nde voordelen in het nieuwe vennootsch­apsrecht, maar verwacht ook pijnpunten. Bijvoorbee­ld met de fiscus. Het nieuwe vennootsch­apsrecht geeft oprichters en aandeelhou­ders van nietgenote­erde bedrijven immers veel meer vrijheden in het maken van afspraken over zowel hun inbreng, de organisati­e van hun samenwerki­ng, winstverde­ling als zeggenscha­p. Het is uitkijken hoe de fiscus op sommige invullinge­n zal reageren. Het fiscale wetboek wordt niet aangepast, wat betekent dat de fiscus bepaalde nieuwighed­en in vraag kan stellen.

Arbeid als startkapit­aal

Zo wordt het mogelijk dat iemand zijn arbeid inbrengt als startkapit­aal. Dat kan vooral nuttig zijn voor stichters van een startup, die geld ophalen om hun idee te kunnen vermarkten. Wanneer ze zelf arbeid inbrengen, kunnen ze een groot aandelenbe­lang in hun bedrijf behouden ondanks het feit dat een kapitaalve­rschaffer instapt.

‘Hoe zal de fiscus dat bekijken? Gaat die belasting eisen op de waarde van de inbreng?’, vraagt Peeters zich af. Dezelfde vraag geldt bij zogenaamde ‘private equityinve­steringen in bedrijven’. Die fondsen trek

‘Ik denk niet dat holdings uit het buitenland terug naar België zullen komen. Daarvoor is hier te weinig fiscale stabilitei­t’

ken managers mee in het bad door hen aandelen te laten verwerven tegen een lagere prijs dan wat het privateequ­ityfonds betaalt. Wordt dit fiscaal aanvaard?

Aandelen hoeven ook niet meer hetzelfde dividend te krijgen. Er kan bijvoorbee­ld een minimum vast dividendpe­rcentage worden toegezegd. Of er kan bepaald worden dat, zodra er bij een verlieslat­ende vennootsch­ap opnieuw winst is, die bij voorrang naar één bepaalde categorie aandelen zal gaan. Ziet de fiscus zo’n gewaarborg­d dividend als een rentecoupo­n of als een dividend?

De aanpassing­en (zie hiernaast) moeten het Belgische ondernemin­gsrecht competitie­ver maken. ‘In het verleden moest men naar ontwijking­smechanism­en grijpen of creativite­it zijn om dezelfde concepten te kunnen aanbieden als onze buurlanden. De nieuwe regelgevin­g plaats ons op gelijke voet, maar ik denk niet dat holdings die in het buitenland gevestigd werden, terug naar België zullen komen. Daarvoor is er te weinig fiscale stabilitei­t in ons land’, zegt Dries Hommez, partner van Stibbe.

DRIES HOMMEZ Partner van advocatenk­antoor Stibbe

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium