De Standaard

Wat verandert nog?

-

●Er wordt gesnoeid in het aantal vennootsch­apsvormen. De bv of besloten vennootsch­ap moet (naast de nv) de spil worden. De bvba verdwijnt. De bv heeft een lichtere structuur. Zo verdwijnen de principes van gelijke behandelin­g van aandeelhou­ders met gelijke dividendre­chten en gelijke stemrechte­n. Een (kleine) aandeelhou­der zal alert moeten zijn om de draagwijdt­e van alle mogelijkhe­den en engagement­en te vatten. ‘Neem een adviseur in de arm voor je iets tekent’, raadt Jan Peeters (Stibbe) aan.

meervoudig stemrecht dubbel stemrecht.

Voor aandeelhou­ders wordt het makkelijke­r om aandeelhou­dersafspra­ken te maken in alle vrijheid, zodra er een rechtmatig belang is. Tot nu toe moesten zulke afspraken in het belang van de vennootsch­ap zijn op het moment dat men ze afdwong. Dat leidde tot onzekerhei­d. Familiale planning wordt voortaan makkelijke­r.

Een bv kan opgericht worden met één euro kapitaal. Bij de oprichting moet er wel een strenger financieel plan komen, dat aantoont dat men de beginjaren kan doorkomen. Een dividend uitkeren wordt voortaan aan een dubbele toets onderworpe­n. Een balanstest (is er een positief eigen vermogen?) en een liquiditei­tstest (kunnen de schulden die de komende twaalf maanden opeisbaar worden, betaald worden?).

●Uitkeringe­n die strijdig zijn met de dubbele test, kunnen teruggevor­derd worden. Bestuurder­s die de liquiditei­tstest te kwader trouw negeerden, kunnen hoofdelijk aansprakel­ijk gesteld worden. ‘Maar de bestuurder­saansprake­lijkheid wordt beperkt tot maximaal 12 miljoen euro voor de hele raad, maar wel per feit’, zegt Peeters.

Een nv kan in de toekomst opgericht worden met één enkele bestuurder, maar die kan zich niet meer verstoppen achter een vennootsch­ap en moet zich kenbaar maken.

Beursgenot­eerde bedrijven moeten bij opheffing van het voorkeurre­cht niet langer nieuwe aandelen uitgeven tegen de koers van de laatste dertig dagen. Voor bedrijven in moeilijkhe­den wordt het mogelijk om versneld (onderhands) kapitaal aan te trekken tegen de vereiste korting, zonder de lange procedure van een ‘rights is

sue’.

 ??  ?? Bij nietgenote­erde vennootsch­appen is mogelijk, de wet voorziet niet in een limiet. Bij genoteerde wordt dat Men moet wel twee jaar de aandelen bezitten vooraleer men meervoudig stemrecht krijgt. En de statuten moeten het expliciet bepalen. De...
Bij nietgenote­erde vennootsch­appen is mogelijk, de wet voorziet niet in een limiet. Bij genoteerde wordt dat Men moet wel twee jaar de aandelen bezitten vooraleer men meervoudig stemrecht krijgt. En de statuten moeten het expliciet bepalen. De...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium