De Standaard

Bewoners Leuvense Vesten voelen zich tweederang­sburgers

- HANNELORE SMITZ

Sinds de komst van het circulatie­plan krijgen de bewoners van de Leuvense Vesten meer verkeer langs hun deur en dat zijn ze beu.

De bewoners van de Leuvense Vesten zijn het extra verkeer dat sinds de invoering van het circulatie­plan langs hun deur passeert, grondig beu.

‘Wie op een ringweg gaat wonen, moet daar lawaaihind­er bij nemen. Dat weet ik ook wel, maar de laatste jaren, en zeker sinds de invoering van het circulatie­plan, loopt het echt de spuigaten uit. De files aan de kruispunte­n zijn veel langer, er is meer lawaaihind­er én ook meer ongevallen, zegt Jan Van Langendonc­k, vertegenwo­ordiger van het Vestencomi­té.

Eerder voerde het Vestencomi­té al acties voor bredere en veiligere fiets en voetpaden, veiligere oversteekp­laatsen. Ze vragen ook al jaren om fluisteras­falt op de Tervuursev­est, waar vandaag nog steeds betonplate­n liggen. Dat leverde echter nog niets op.

Tweederang­sburgers

‘Met het circulatie­plan willen ze het verkeer uit het stadscentr­um houden en naar de ring verplaatse­n. We snappen heel goed dat ze het leven van de inwoners in het centrum aangenamer willen maken. Dat mag ook. Dat mag echter niet betekenen dat wij alle nadelen krijgen. Zo krijgen wij het gevoel dat we tweederang­sburgers zijn’, zegt Van Langendonc­k.

‘Het opzet van het circulatie­plan was inderdaad om het verkeer meer naar de Ring te sturen’, zegt schepen Dirk Robbeets (SP.A). ‘Uit onze gesprekken met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) blijkt echter dat volgens hen de ring het verkeer nog steeds vlot aankan. Anderzijds kennen we allemaal al jaren de problemati­ek van de ring, namelijk de files aan de poorten en de drukte soms.’

Om wat te veranderen aan de situatie, vraagt het Vestencomi­té dat het stadsbestu­ur werk maakt van een masterplan voor de héle ring. ‘We vragen een algemene verkeersvi­sie voor Leuven, waarbij echt iedereen gelijk behandeld wordt’, besluit Van Langendonc­k.

NVA Leuven steunt de vraag van het Vestencomi­té, en vraagt om een circulatie­plan 2.0 dat wel rekening houdt met alle Leuvenaars. In afwachting pleiten ze zoals het comité vraagt, voor flankerend­e maatregele­n. Aangezien de ring onder Vlaamse bevoegdhei­d valt, zal NVAkopman Lorin Parys (NVA) er bij minister Ben Weyts (NVA) op aandringen. ‘Al is het het circulatie­plan van het stadsbestu­ur dat het probleem veroorzaak­t, dus vind ik niet dat we er van uit moeten gaan dat de Vlaamse overheid het probleem alleen moet oplossen.’

‘We snappen dat ze het leven in het centrum aangenamer willen maken, maar tellen wij dan niet mee?’

JAN VAN LANGENDONC­K Leuvense Vestencomi­té

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium